Следвайте ни

Осигуряват интернет на всички ученици при онлайн обучение

viber icon

Всички ученици и учители ще имат достъп до интернет от домовете си при необходимост от онлайн обучение. Така ще се гарантира масовото включване в занятията от дистанция, ако това се наложи заради влошена епидемична обстановка. По данни на Министерството на образованието и науката (МОН) към средата на юли т.г. без интернет връзка са над 34 000 деца.

Когато семействата не могат да си позволят таксите за интернет по социални причини, те ще бъдат поемани от училищата. Парите ще са за сметка на икономиите от режийни разходи, налични в училищните бюджети заради прекъсването на присъственото обучение през последните две години.

 МОН и националните мобилни оператори договориха преференциални цени на услугата – от 20 до 50% по-ниски от пазарните. Офертите включват всички възможни методи за достъп в зависимост от конкретните местни условия. Осигуряват се персонални карти с мобилни данни за таблети или смартфони и допълнителни  пакети с мобилен интернет за тях, USB стикове с интернет за лаптопи или стационарни компютри, рутери с карти с мобилни данни за семействата с повече деца, постоянен кабелен достъп директно до дома. 

Включени са и оферти на изключително преференциална цена за карти с мобилни данни, предназначени специално за електронно обучение – с висока скорост и достатъчен обем, ограничени за достъп само до необходимото образователно съдържание. 

Училищата ще разполагат с всички технически оферти и могат да сключват договори според конкретните потребности на учениците и семействата. 

При онлайн занятия учителите ще продължат да получават допълнително възнаграждение от 30 лева за компенсиране на разходите за консумативи, включително за интернет. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Койчо

Койчо

03.09.2021 | 14:09

Значи за социално слаби се раздаваха устройства,сега ще се плаща и. Интернет. Всички знаем кои са социално слаби: онези мургавите които не работят,не Желаят да работят и не дават нищо за общината и държавата. Висят като Воденичен камък на шията на данъкоплатеца които изнемогва да плаща данъци, осигуровки, допълнителни занимания за децата( английски, математика и д-р.такива ) защото в училище не е достатъчно за да получи добро образование.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?