2374
Следвайте ни

Още чакаме заделените 39 760 теста за учениците в Пловдивско

viber icon

Все още училищата от Пловдивска област очакват тестовете, с които ще се изследват децата от 1. до 4. клас при връщането им в училище.

Първоначално пратеници на Регионалното управление на образованието трябваше да ги получат в събота. Впоследствие  е направена промяна в графика и Пловдивско изпаднало от списъка на първите 11 области, към които тестовете потеглиха в първия ден от разпределянето им из страната.

Вчера екип тръгнал повторно към столицата да ги получи, но бил върнат от пътя заради нова промяна. Шофьор и експерт от РУО останаха на разположение да приемат тестовете, когато това стане възможно.

От осигурените към момента на Пловдивско се полагат 39 760 бройки.

Тестовете да са налични в учебните заведения е първото условие, за да стартира връщането на начален етап в училище от сряда. Необходимо е едновременно да са изпълнени и още три условия - 50% от родителите в дадена паралелка да са съгласни децата да се изследват, персоналът да е със зелен сертификат или също да се тества два пъти седмично, както и да е направена нужната организация от училището.

След пристигането на тестовете за областта те ще бъдат разпределени в няколко точки - по едно училище във всеки район на Пловдив и във всяка община в областта. Оттам ще си получат своите количества останалите учебни заведения в съответния район и община. Бройките зависят от това за колко деца има съгласие от родителите да сбъдат тествани.

Днес до 10 часа учебните заведения в цялата област трябва да подадат информация в РУО колко паралелки се връщат в клас.

По данни на МОН в цялата страна тестовете вече са доставени в 13 области. Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков уточни, че не навсякъде нужните количества ще пристигнат до утре, за когато първоначално бе запланувано да започне връщането в клас при новите мерки за осигуряване на безопасна среда чрез тестване на децата, зелен сертификат или тестване на персонала. Така на места стартът ще се забави.

Междувременно се осигуряват нови количества тестове, пратка снощи чакаше обработване на митницата.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ще си гласува

Ще си гласува

09.11.2021 | 08:23

Фатмака си е купил машини

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?