Следвайте ни

Още 70 бона трябват за STEM центъра в Математическата

Патовата ситуация е заради скок в цените

viber icon

След повишаването на цените осигурените 300 000 лв. от държавата не стигат, а не може да се редуцира заложеното в проекта.

Математическата гимназия е изправена пред патова ситуация с изграждането на STEM център в школото. Той трябва да заработи през септември, след като още миналата година учебното заведение бе сред първите, които получиха максимума от 300 000 лв. по национална програма на МОН. Към днешна дата обаче е налице такова поскъпване, че изпълнението на проекта не се побира в тази финансова рамка.

Чувствителна разлика има в цените на устройствата, казва директорката Веселина Карапеева

 Осигуряването им било затруднено от офанзивата за набавяне на техника в учебните заведения, за което МОН отпусна 12 млн. лева в края на миналата година. Количествата на пазара се изчерпиха, имаше дефицит, а новите устройства след това се оказали и с по-високи цени. Сметките към момента показват, че ще са нужни още поне 70 000 лева дофинансиране, освен 30-те бона, които училището е длъжно да осигури по регламента на националната програма „Изграждане на училищна STEM  среда“.

От Математическата отправили запитване до МОН дали могат да редуцират техниката, която са заложили първоначално в проекта. Разчетът на старта бил за 102 устройства. Отговорът на министерството обаче е, че не могат да се правят промени и заложеното трябва да се изпълни.

STEM центърът ще бъде в допълнителния корпус в двора

 - защото тази сграда е собственост само на МГ и не се поделя с ОУ „Драган Манчов“.

На първия етаж двете най-големи компютърни зали ще бъдат слети. Там ще се оформи Център по природни науки, изследвания и иновации. Общото пространство ще има обособени 3 зони  - по биология, физика и химия. До лабораторията по химия ще има зона с ограничен достъп за експерименти.

По същия начин ще се бутне една стена, за да може на третия етаж да се направи новият Център за технологии, дигитални създатели и млади изследователи. Там ще са зоните по информатика, технологии и роботика, за изследвания и проучвания. Предвидени са също кътове за почивка, както и за демонстрации.

Подвижни стени бързо ще прекрояват пространството, разделяйки го на зони за индивидуална, групова работа и кът експерименти. Върху подвижните прегради ще се проектират изображения и дори ще се пише, понеже са  покрити със специална боя. Останалите помещения остават класни стаи.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?