Следвайте ни

Още 6 училища в Пловдивска област стават иновативни

Въвеждат хромбук, политики за приобщаване на ромчета и по-голям интерес към книгата

viber icon

Още 6 училища от Пловдивска област стават иновативни, след като Министерският съвет гласува предложения от министъра на образованието списък. Така през следващата учебна година иновации по отношение на учебната среда, организацията на обучението и методите на преподаване в областта ще реализират общо 39 учебни заведения, а в страната - 395.

 


ЕГ „Иван Вазов" получава статута заради въвеждането на хромбук в паралелка осмокласници. Устройствата наподобяват лаптоп, но са създадени за образователни цели, по-евтини са и по-лесно се поддържат. Всеки ученик има персонален хромбук, който заменя учебниците и тетрадките. Учителите по предметите създават виртуални класни стаи, в които добавят електронни ресурси. Учениците влизат със своите акаунти. Имат възможност да работят групово дори когато вече са у дома. Ползват и общ чат. Школото контролира до какво съдържание имат достъп.

 


В семейството на иновативните училища влиза и ОУ „Екзарх Антим I", което тази година въвежда обучение на една паралелка първолачета по метода на Монтесори. Това е вторият Монтесори първи клас, след като миналата есен СУ „Св. св. Кирил и Методий" стана първото общинско училище в страната, което прилага Монтесори педагогиката в обучението на 7-годишните.

 


НУ „Христо Ботев" става иновативно с проект за приобщаване към четенето, като прави крачка назад от бума на дигитализацията. В класните стаи ще бъдат оформени кътове за четене с позитивни подканящи послания. Във всяка паралелка от 1. до 4. клас ще се прилага различен подход. Най-малките ще изучават съдържанието на книгите, второкласниците вече ще правят разлика между художествени и научни, а третокласниците -  анализ на език и стил. В 4. клас вече ще са запознати с пътя на книгата от идеята до щанда в книжарницата. Дейностите включват игрови похвати и драматизации, ще се работи във факултативните часове и заниманията по интереси в занималнята. Заложени са поне два часа четене седмично.

 


Иновативно става и ОУ „Ген. Карцов" в село Христо Даново, което налага добри практики в обхващането и задържането на деца от малцинствата. НУ „Климент Охридски" и СУ „Черноризец Храбър" в Пловдив са другите две нови иновативни училища в областта.

 


Преди 2 г. първи статута получиха 14 учебни заведения от Пловдивска област, като в страната тогава бяха общо 185. Миналата година броят им в областта стана 33. Всички те продължават да работят по иновативните си проекти.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Пешо

Пешо

02.08.2019 | 11:16

Лилче, като ученик ти казвам да се научиш да пишеш.

Отговори
0 0
Лили

Лили

02.08.2019 | 08:26

С тези инояации ъчениците срагват ясе по-тъпи и немислещи същества.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?