Следвайте ни

Опашки за подаване на документи на хартия - оценките от 7. клас не се виждат онлайн

Това не пречи за въвеждане на заявлението, балът ще се изчисли коректно, успокояват от РУО. Приканват родителите да се възползват от електронната система

viber icon

С големи опашки започна подаването на документи за кандидатстване след 7. клас днес в Пловдив. Струпването на хора е изненада, защото в последните години масово семействата предпочитаха да попълнят заявленията онлайн, а в определените центрове за подаване на хартия отиваха малка част от седмокласниците. 

Една от причините да се ходи на място  сега е, че при онлайн подаване на документи все още не се виждат оценките на седмокласниците в системата. Това притеснява родителите доколко коректно ще подадат заявлението, а няма възможност за анулиране или корекция, когато вече е пуснато. От сутринта не секват обажданията на притеснени родители в Регионалното управление на образованието.

До петък се въвеждаха данните, оценките ще станат видими съвсем скоро. Няма пречка обаче и дотогава да се подават заявления, балът ще бъде изчислен по един и същи начин, гарантира старши експертът от Регионалното управление на образованието Рангел Райчев. Той призова хората да се успокоят и да попълнят заявленията онлайн, както е било без проблеми в предишните години, макар че и тогава имаше аналогични случаи – кампанията да започне, преди да са видими оценките.

Ситуацията днес напомня времето отпреди възможността за кандидатстване по електронен път, когато се извиваха големи опашки, а майки и татковици взимаха отпуск, за да се редят на тях.

Тази сутрин те завардили ОУ „Екзарх Антим I“ час, преди да отвори центърът там. Огромният наплив започна още от 7 часа, разказа зам.-директорката на учебното заведение Любомира Христова. Хората дошли толкова рано с надежда да минат, преди да отидат на работа.

За да се ограничи струпването, отворихме по-рано от уречения час 8, обясни Христова.  Били изнесени допълнителни чинове в коридорите, за да се осигурят максимален брой места, на които да се попълнят бланките с желаните паралелки. Спазват се обаче противоепидемичните изисквания.

Три екипа приемат попълнените заявления. Най-голямо е бавенето, преди да се стигне до тях – заради времето, което отнема изброяването на желанията и изписването на имената на училищата и паралелките по специалности и професии. При попълването онлайн, те се избират от падащо меню и системата автоматично ги зарежда заедно с кодовете.

След обяд дежурните ще бъдат сменени от други три екипа.

Струпвания има и в 5-те центъра в Пловдив, казаха от РУО.

До момента по-скоро в малките общини семействата предпочитаха да попадат на хартия заявления. Сега тези, които не се чувстват сигурни, отиват в училището на детето и там екипът им помага с попълването на онлайн формулярите.

Ако има необходимост, директорите на центровете могат да включат допълнителни екипи по своя преценка, каза още Райчев. От РУО имат готовност да предоставят колкото акаунти е необходимо.

Общо в 22 училища в Пловдивска област се приемат документи за кандидатстване след 7. клас. Заявленията се подават до7 юли за първо класиране, както и на 26 и 27 юли – за трето. 

В класирането имат право да участват успешно завършилите основно образование, включително тези, които не са се явили на НВО, като за тях при балообразуването резултатите от двата изпита ще се приемат за 0 точки.   За паралелките с профил „Музика“ може да се кандидатства единствено, ако е с успешно положен изпитът за проверка на способностите.  

Всеки ученик може да избере само един от двата начина за подаване на заявление: онлайн  на място.

Кандидатстването през електронната система на МОН става входящ номер и кода за достъп от служебните бележки за допускане до изпитите. 

 За професионалните паралелки се изисква и сканирано медицинско. Ако то не бъде прикачено, желанието на ученика ще бъде зачетено и ще може участва в класирането, но ако не го представи при записването, ще губи мястото си.

За да се потвърди електронното подаване на заявлението, се натиска бутон „Запис“, след което в отделен прозорец излиза декларация за съгласие на родителя. 

Центровете за подаване на заявления в Пловдив са в: ОУ “Екзарх Антим І”,  СУ “Цар Симеон Велики”, СУ “Св. Софроний Врачански”, СУ „Пейо Яворов”, СУ „Найден Геров“. 

Има по един център и във всяка община от областта: Асеновград - ОУ „Христо Ботев”, Брезово - СУ „Христо Смирненски“, Калояново -ОУ „Иван Вазов“, Карлово - ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Кричим  - СУ „Петко Р. Славейков“, Куклен - СУ „Отец Паисий“, Лъки - СУ „Христо Ботев“, „Марица“, с. Маноле - СУ „Васил Левски“, Перущица - ОУ „Петър Бонев“, „Родопи“, с. Първенец - ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, Първомай - НУ „Христо Ботев“, Раковски - ОУ „Христо Ботев“, Садово - ОУ „Гео Милев“, Сопот НУ „Неделя Петкова“, Стамболийски ОУ „Христо Смирненски“,Съединение - СУ „Христо Ботев“, Хисаря - ОУ „Климент Охридски.

Могат да кандидатстват и ученици от училища на чужди държави, които тази година успешно са завършили клас, съответстващ на 7. в България, който е признат по съответния ред от експертната комисия към РУО.

Учениците могат да кандидатстват за приемане в неограничен брой училища, едновременно в повече от една област. 

От РУО съветват подредбата да се прави според желанията, а не с преценяване на шансовете според бала, като се изредят възможно най-много възможности. Така отпада рискът детето да не бъде прието никъде. 

Първо класиране ще е ясно на 13 юли 2021 г. Записването е до 16 юли. Некласираните участват автоматично във втори тур.

Над утвърдения план-прием се приемат сираци и близнаци в паралелката, в която един от тях е приет по реда и условията за приемане на ученици в VIII клас.

Снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

158ф

158ф

05.07.2021 | 21:54

Крайно време е Киркова, Мариана Симеонова и Райчев да си ходят.

Отговори
2 0
Еее

Еее

05.07.2021 | 15:26

Нема такава гламава държава

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?