4232

Опасен снус залива училищата, децата го купуват без проблем

Тийнейджъри припадат от дъвченето на никотиновите паучове

Никотиновият „снус“ е новата мания сред децата, алармират родители и педагози. Проблемът не е само в Пловдив, а в цялата страна. Опасните никотинови торбички стават все по-достъпни и са все по-близо до учениците. Никотиновите паучове, по-познати като „снус“, са малки пакетчета, пълни с вещество с високо съдържание на никотин. Използват се като заместител на тютюнопушенето. Тийнейджърите обаче ги употребяват заради опияняващото чувство, което предизвикват.

Проверка на "Марица" показа, че цената за една кутия с 20 торбички е около 10-13 лева, в зависимост от производителя. Никотиновите паучове се продават и на метри от училищата. В кутия с 20 цигари, дори от най-силните марки, има около 20 мг никотин. За сравнение - само в една торбичка снус има 40 мг, което значи, че само в едно пликче има между 40 и 60 пъти повече никотин, отколкото в цяла кутия цигари. Популярни са и в социалните мрежи, като ги предлагат много онлайн магазини. За да изкушават най-малките пък, вече има и снус с аромати - от класически плодови до такива с вкус на дъвка. 

В интернет пък има редица клипчета и снимки с ученици, които припадат или са напълно неадекватни, след като използват паучове снус. Никотиновите торбички не са наркотик, а нещо като приемник на енфието. Те се слагат между венеца и устата, но ако се спукат, което се е случвало, става опасно. Продуктът е напълно легален, но както цигарите и алкохолът, са забранени по закон за продажба на лица под 18 години. В страни като Швеция и Белгия снусът се използва като метод за отказване на цигарите.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?