Следвайте ни

Онлайн докога? Разнобой в заповедите на МЗ и МОН обърка школските директори

viber icon

Различни дати в заповедите на министрите на здравеопазването и на образованието объркаха школски директори. И двата документа касаят продължителността на обучението в електронна среда за гимназистите като мярка срещу разпространяването на коронавируса.

Във вторник министърът на здравеопазването въведе нови ограничителни мерки, една от които е превключване на онлайн обучение за целия горен курс в страната. В заповедта му пише, че това важи от 29 октомври до 12 ноември.

В края на деня вчера министърът на образованието на свой ред е издал заповед, позовавайки се на тази на колегата. В нея обаче пише обучение от разстояние да се осигури във всички училища за учениците от 8. до 12. клас до 11 ноември, включително. Реално, именно тогава изтичат огласените 2 седмици, в които ще действат въведените нови мерки.

Така тази сутрин, когато онлайн обучението вече е в ход за гимназистите, се наложило директори да дават повторно своите разпореждания до екипите на учебните заведения. 

Разминаването обаче не предизвиква особена тревога. От една страна, вероятно ще има уточняване на срока на национално ниво. От друга очакванията са, че в следващите дни епидемичната обстановка няма да се подобри и е много възможно да се удължи срокът на разпореждането за обучение в електронна среда. 

След като здравните власти намекнаха, че при влошаване на ситуацията то може да се въведе и за по-малки ученици, пловдивски директори започнаха анкети сред родители, особено в начален курс. За да има готовност при евентуално въвеждане на такава мярка, ги питат дали могат да осигурят човек вкъщи, имат ли устройство и нуждаят ли се от допълнителна подкрепа. В много учебни заведения такива въпросници са попълнени превантивно още в началото на учебната година.

Известен смут предизвиква и заповедта, с която Красимир Вълчев даде възможност на школски директори от червена и оранжева зона при влошаване на епидемичната ситуация да направят постъпки пред МОН и след съгласуване с министъра да преминат към обучение в електронна среда, без да чакат указание от РЗИ. В регламента е посочено, че освен от Педагогическия съвет, такова искане трябва да се гласува и от Обществения съвет. Това обаче противоречи на правомощията, които има този орган според Закона за училищното и предучилищното образование. Той, например, дава право на Обществения съвет да съгласува избора на учебници, негов представител присъства и на директорските конкурси. При подготвянето на текстовете в закона обаче не е имало необходимост от превключване и не е стоял въпросът дали членовете на Обществения съвет да казват думата си и за това. Така в момента се оказва, че съществува противоречие в нормативната база.

Освен данните за заболели и карантинирани, школските шефове вече пращат ежеседмична справка в МОН и за контрола върху спазване на противоепидемичните мерки в своите училища.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

boco vid

boco vid

29.10.2020 | 16:13

Шайката е некадърна.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?