49

Омикрон повали и ваксинирани учителски екипи

Единици положителни проби при тестването в клас, а на следващия ден - ковид с PCR

Омикрон повали масово ваксинирани и преболедували учители в Пловдив. Единици от колегите останаха без имунизация, но въпреки това екипът се заразява с ковид и все повече колеги се оказват под карантина, разказа директорката на СУ „Св. Патриарх Евтимий“ Валентина Стоенчева. Новят щам разболява преподаватели, които вече са били с коронавирус, както  и колеги със завършен цикъл на имунизация.

Както „Марица“ съобщи, училището е едно от четирите в Пловдивска област, които от днес превключиха онлайн за учениците от 5. клас нагоре. Решението е взето късно снощи след разговори с директорите, РУО, РЗИ и МОН. 

И в режим на обучение от разстояние  учебните занятия продължават и трябва да се осигурят заместници едновременно на 19 отсъстващи педагози в СУ "Св. Патриарх Евтимий".

Всички здрави колеги поемат часовете им и вече са на ръба на силите си, каза директорката.

При предишни превключвания училището минавало на едносменен режим. Сега обаче се налага да запази двете смени – за да могат преподавателите да отработват по заместване часове сутрин и следобяд с различни паралелки.

Взехме и колеги от банката с кадри за заместване на Регионалното управление на образованието, но те също се разболяха и бяха поставени под карантина,

разказа Стоенчева.

До вчера, когато се учеше присъствено, често се случвало час преди учебните занятия да се разбере, че някой учител е със симптоми или с положителен тест. "Тогава влизаше заместник измежду тези, които са свободни, но те не преподават по същия предмет и не може да се постигне ефективно обучение. В същото време не можем да допуснем свободни часове и движение на децата", описа ситуацията директорката.

В момента училището изживява най-тежките си дни от началото на пандемията. Вчерашният ден започнал с 8 карантинирани паралелки. Три се върнали в клас, но до края на деня здравните власти карантинирали нови 3. От 4 януари до днес общо 20 паралелки в СУ „Св. Патриарх Евтимий“ са минали през карантина. Към момента има 43 ученици с ковид.

Въпреки ежеседмичното тестване при присъствено обучение, само трима учители са установени като заразени с ковид по време на това изследване. При учениците тази седмица пък имало само двама позитивни. „Антигенният тест в училище е отрицателен. А на следващия ден PCR в лаборатория показва ковид“, описа директорката.

Учебните занятия за прогимназиален и гимназиален утап продължават онлайн до сряда. Всички се надяват на междусрочната  ваканция от 29 януари до 6 февруари, за да се прекъсне предаването на заразата, а учителите да починат от свръхнатоварването в последните седмици. Очаква се решението да бъде взето утре на заседание Отрасловия съвет в образованието с участието на министър Денков, работодателските организации и синдикатите.

Снимка: Наташа Манева

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Не разбрах в кой етап на биологичната война сме

Не разбрах в кой етап на биологичната война сме

20.01.2022 | 11:53

Още колко щама на биологичното оръжие ще измислят иди.отите и докога ще ни лъжат с прилаганата от тях клетъчна терапия с скалъпените уж ваксини и докога ще ни дискриминират с всякакви видове сертификати. Не се ли наядоха вече с тези милиарди евро .

Отговори
8 0
тАпаци

тАпаци

20.01.2022 | 11:21

АМА КАК ТАКА БЕ ?????????????? Кантарджиев гарантира и бустера...пък тя каква стана....

Отговори
9 0
Истинската пандемия започва сега:

Истинската пандемия започва сега:

20.01.2022 | 11:10

Правителството на Обединеното кралство признава, че ваксините са увредили естествената имунна система на тези, които са били двойно ваксинирани: установява се, че ваксината пречи на способността на организма да произвежда антитела след инфекция не само срещу шиповия протеин, но и срещу други части на вируса, както и за в бъдеще срещу ВСИЧКИ ДРУГИ ВИРУСИ!

Отговори
11 0
Колев

Колев

20.01.2022 | 10:17

да се помолим да се отърват само с дращене в гърлото и сюргюн, щом са ваксинирани и бустерирани ще изкарат леко

Отговори
6 3

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?