Следвайте ни

Омбудсманът: Отменете матурите за 4. и 10. клас

viber icon

Да бъдат отменени матурите за учениците от 4. и 10. класа е мнението на омбудсмана Диана Ковачева. Тя изпрати тази препоръка до образователния министър Красимир Вълчев. В нея иска редуциране на материала по български език и литература и по математика, обхванат в изпитите от националното външно оценяване за учениците от 7-ми клас, както и за държавните зрелостни изпити на учениците от 12-ти клас, съобщиха от институцията на омбудсмана.

Поводът за препоръката на обществения защитник са множеството жалби, подписки и петиции, в които родители и ученици изразяват тревогата си заради недостатъчно пълноценното усвояване на учебния материал по време на дистанционното обучение, съпътствано и с намалени часове.
"Гражданите посочват, че учениците месеци наред се обучават в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как той да бъде наваксан", отбелязва Диана Ковачева.

Според нея сегашната ситуация отново затвърждава изводите, че искането за отмяна на матурите е абсолютно основателно, защото децата се нуждаят от подкрепа и възможност да покажат знанията си в нормални учебни условия, а не в момент, когато има сериозен риск от зараза.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Мария

Мария

29.03.2021 | 11:04

А кога омбдусманът ще обърне внимание на това че е закрито образованието и в момента се имитира вид "обучение". Какво целчт политиците като всичко живо шета а училищата са затворени, до кога нацията ще мълчи!

Отговори
1 0
123321

123321

29.03.2021 | 10:30

Матури има само в 12 клас. Дано поне омбудсманът да знае разликата матури и НВО.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?