Следвайте ни

Олинклузив живот на улица „Ген. Д. Николаев“

Местните се хвалят с една от последните малки пекарни и автомонтьор, станал депутат

viber icon

Всички ние много обичаме своя Пловдив. Познаваме ли го обаче? "Марица" реши да провери, като започна от най-важното - хората и улиците на този вековен град. Наш екип ще ви гостува, за да ви попита на кого е кръстена вашата улица и какво знаете за този човек. Очакваме да ни разкажете още кои са най-известните хора, живели и живеещи в квартала ви. Ще изберем заедно и най-красивата къща на вашата улица. Очаквайте ни!

------------------------------------------------------------------------- 

Казват, че най-заклетите пловдивчани могат да прекарат цял живот, без да излизат от квартала си, защото имат всичко на една ръка разстояние. Същото твърдят и жителите на ул. „Генерал Данаил Николаев“.

Еднопосочната им уличка се оказва сред най-натоварените в града. Тя тръгва от булевард „Руски“, лъкатуши покрай едноименното читалище, кръстосва се с бул. „Васил Априлов“ и пробожда жилищното кварталче зад Второ РУ. По цялата улица са засадени акации, а щом цъфнат напролет, започват да се носят природни благоухания, които биха впечатлили и най-запушения нос.

„Малко хора знаят, че Данаил Николаев е известен като „патриарха на българската войска“. Неслучайно са кръстили улицата на него - тук си е като война, но за паркиране. Тук има въведено еднопосочно движение, тоест трябва да се спира само отдясно. Но ежедневно има коли и от двете страни - като се запуши от някой камион, става страшно“, коментира дядо Стоян, който живее тук от 40 години.

Той си спомня за старата рокерска кръчма, която се намираше на един от ъглите в началото на улицата. Тук се събираха всички рокери от миналото и с рев на мотори и тежки уредби откриваха сезона. Преди години точно до нея имаше и автентична ковачница.

„Запазили и едно друго градско бижу - фурната, която се намира точно отсреща. Ако не сте забелязали, всички малки градски пекарни изчезнаха - това е една от последните. А само на такова място можеш да опиташ истински ръчно направен хляб - с препечена коричка, а не пакетираните нарязани химии, които продават в магазина“, коментира леко гневно дядо Стоян.

Малко по-надолу, до едноименното читалище, се намира един от най-емблематичните фонтани в Пловдив, който носи странното име „Дюните“. Интересно е, че тази водна „арт инсталация“ никога не е работила, тъй като проектът за нея не е бил съобразен с ВиК мрежата. Преди да бъде направен, на негово място е имало уличка, която е свързвала „Ген. Данаил Николаев“ с бул. „Шести септември“. Хората от квартала си спомнят как преди години в един от автосервизите на улицата работил като монтьор днешният червен депутат Манол Генов.

„Едно време от нашата улица се виждаше целият Бунарджик. Гледката беше прекрасна. После вдигнаха палатите по улица „Волга“ и всичко приключи. Скоро това ще се случи и тук. Около номер 51 имаше малки къщички. Сега са съборени и са започнали да вдигат мастодонти. Скоро целият град ще се превърне в джунгла от бетон“, коментира друга възрастна жителка на квартала.

По-надолу част от тротоарите са изтърбушени от старите акации, но щом наближим кръстовището с бул. „Васил Априлов“, улицата се оглася от детски смях. Там се намира една от най-старите детски кухни в града. Катя Георгиева си спомня как в началото на 90-те години това е било едно от малкото места, откъдето е можело да се вземе бебешка храна.

„Е, как да не е добре, това е „от люлка до гроб“ олинклузив пакет. Има храна за малките, училище, магазини и дори траурна агенция. Целият живот може да ти мине на улица „Генерал Данаил Николаев“ и няма да ти липсва нищо, заключи шеговито дядо Стоян.

 

Кой е ген. Данаил Николаев?

Данаил Цонев Николаев е български офицер и генерал от пехотата. Участник е в Сръбско-турската война, Руско-турската война (1877-1878), Съединението на Княжество България с Източна Румелия и Сръбско-българската война. Военен министър в навечерието на Балканските войни. Първият офицер, получил най-високото звание в Българската армия - генерал от пехотата. Известен като „патриарха на българската войска“.

Николаев е роден на 30 декември 1852 г. в Украйна, в българско семейство, бежанци от Търново. Военна служба започва във Волноопределящата рота на 54-и Мински пехотен полк. 14 юни 1876 г. подава молба да бъде уволнен от военна служба, за да се включи във войната с Османската империя. Става командир на рота от V Опълченска дружина в българското опълчение. Отличава се в боевете на Шипка и Шейново.

В началото на 1880 г. Данаил Николаев е назначен за командир на Първа пловдивска дружина. На 15 ноември 1883 г. е повишен в майор от Източнорумелийската милиция. Като командващ голяма част от милицията по време на военни маневри на 6 септември 1885 г. отстранява главния управител на Източна Румелия, с което осигурява осъществяването на Съединението.

 

Анкета

Знаете ли на кого е кръстена вашата улица?

Красимир Шипаров, 26 г., готвач 

Той е важен военен, все пак е генерал. Мисля, че е действал по време на освободителната война, Съединението, а след това и по времето на Фердинанд.

 

 Александър Бровски, 23 г., студент

Нямам никаква идея кой е точно. Разбира се, всеки знае името му, но нищо повече не ми изниква в главата. Не съм на "ти" с историята.

 

Калоян Костадинов, 29 г., фрийлансър

Той е бащата на Българската армия. Дори май е първият генерал в новата българска история. Чел съм за него, понеже ми е интересно, иначе подобни бележити хора се превръщат само в имена на улици.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?