Следвайте ни

Окончателно: Ето докога удължават учебната година ЗАПОВЕД НА МИНИСТЪРА

viber icon

Учебната година за учениците от 1 до 6 клас се удължава. Това става със заповед на образователния министър Красимир Вълчев, публикувана в сайта на Министерството на образованието. 

Децата в първи, втори и трети клас задължително трябва да имат по 1 седмица за проектни и/или творчески дейности и две седмици, в които дните да са неучебни, а да се използват за компенсиращи мерки, занимания по интереси и/или обща подкрепа. В заповедта на министъра е записано, че учебната година на децата от 1 до 3 клас трябва да приключи на 23 юни, а за тези от 4 до 11 клас - до 30 юни.

Заповедта на министъра вижте ТУК

Вторият учебен срок пък ще започне по различно време за различните класове.  Така, за учениците от 7 до 12 клас той ще започне на 4 февруари 2021 г., а за учениците от 1 до 6 клас - след изтичане на 18-те учебни седмици от първия срок, в зависимост от решението на съответното училище. За учениците от 1 до 6 клас Вълчев определя две допълнителни седмици, в които дните да са неучебни, а да се използват за компенсиращи мерки, занимания по интереси и/или обща подкрепа, в т.ч. и от разстояние в електронна среда. Учениците от 4. до 11. клас ще приключат втория срок си на 30 юни, което означава, че записаните в 4., 5. и 6. клас ще учат с две седмици допълнително, които също ще се ползват за компенсиращи мерки и ще са неучебни. Вторият срок за учениците от 7. до 12. клас започва на 4 февруари 2021 г., а за всички останали в зависимост от решението на съответното училище.  Учениците от 12. клас ще завършат годината на 14 май, както е предвидено. Паралелките с професионална подготовка в 10. и 11. клас ще се обучават до 14 юли, а тези 11. клас, дуално обучение - до 28 юли. Коледната ваканция ще бъде по-дълга с два дни - 22 и 23 декември са неучебни.  Междусрочната ваканция за 7. и 12. клас ще е на 3 февруари, а за по-малките класове, ден в зависимост от решението на съответното училище. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

много интересно

много интересно

01.12.2020 | 15:08

Добре де, ама защо трябва да се оттучва и доучва през лятото. Сега нали децата учат онлайн. Кой има, няма компютър, интернет, скорост на интернет, разбира от интернет, има няма баба и дядо, мама, татко покрай него няма значение. Ама защо трябва да се отучва през лятото. Тези учители, които работят за съответно училище и то изпълнява към МОН програмата и от другата страна учениците, без значение от 1 или 12 клас нали учат и работят в момента. Защо трябва да се приеме в момента мълчаливо, че това е полу обучение и после да се доучва. Ако е така, по-добре да излязат сега всички ученици във ваканция, която няма да е дървена, а ще е коронна ваканция. Но при толкова работа, време, нерви, енергия, хора, които в момента търсят баба си онлайн, за да може да върви обучение и ти кажеш, че всъщност в момента отбиваме номера и някога да оттучваш и доучваш, не е ок. Тогава сега всичките тези десетки хиляди семейства какво правят онлайн.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?