Следвайте ни

Обучават първолаците за работа с електронни платформи

През април започват доставките на нови 80 000 устройства в училищата

viber icon

Първокласниците през следващите 3 учебни години ще преминават обучение за работа в електронна среда. Целта е да са подготвени, ако се наложи превключване от присъствени към онлайн занятия, както в последната година заради пандемията.

В настоящата ситуация е наложително да включим този допълнителен елемент към ранното детско образование и развитие, който в бъдеще да стане и част от плавния преход от детската градина към училище, обясни зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева.

Тя обаче подчерта, че подходът ще бъде холистичен, като се отчете доколко е подходящо за 6-7-годишните да работят с технологиите. В този смисъл обученията ще включват не само работа с образователните платформи, които се ползват в системата за обучение от разстояние в електронна среда, но и работа с родителите на първолаците. Причината е, че независимо от профила на детето, семейството трябва да го подкрепя при адаптирането му и към физическата среда в училище, и към специфичните условия при онлайн обучение, каза Ангелиева.

Включването на първолаците в такива обучения ще става след информиране на семействата и с тяхното съгласие.

Допълнителната подготовка е част от дейностите по проект „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“. Те са задействани на 12 февруари, като в следващите 3 г. в тях ще бъдат инвестирани 109 562 542 лв.  Финансирането идва по линия на механизма на Европейската комисия от миналата година за реакция на ковид кризата – REACT-EU.

Карина Ангелиева определи българския проект като много амбициозен, а очакванията са да подкрепи системата на образованието за справяне  при бъдещи преходи от присъствено към онлайн обучение. Освен да се подобрят условията за обучение в такава динамична ситуация, ще се търси и осигуряване на равен достъп на децата, усъвършенстване на дигиталните умения и на педагози, и на семействата, както и насърчаване на  образователните медиатори за работа от разстояние.

Именно по този проект ще бъдат купени още 80 000 устройства, за което министър Красимир Вълчев заговори още миналата година. Обществената поръчка вече е обявена и се очаква още през април да започнат доставките.

20 000 нови устройства ще бъдат разпределени между учителите в страната, а с 60 000 ще се допълнят фондовете на учебните заведения.

Това ще стане поетапно, тъй като и други държави ще купуват масирано устройства с европейските средства и е възможно да има недостиг на количества, но очакваме процесът да приключи до края на лятото, каза зам.-министър Ангелиева.

По проекта предстоят краткосрочни обучения за деца, които имат затруднения. Досегашните проучвания показали, че в такава ситуацията през една учебна година са около 60 000 ученици. Затова в проекта е заложено тази дейност да обхване около 210 деца през следващите 3 г. Те ще имат допълнителни часове за наваксване на материала.

Допълнително синхронно обучение от разстояние в електронна среда се предвижда и за още 37 718 ученици, които са отсъствали от онлайн занятия над 10 дни.

В проекта са заложени също обучения на 20 000 педагогически специалисти, както и на 210 000 родители и медиатори.

За да се достигне до родителите, ще се разчита на педагозите, които най-добре позванат ситуацията на семействата. Не говорим за социален статус, а за родителски компетенции, подчерта Ангелиева и призна, че самата тя като майка би минала допълнителна подготовка. Разработен е въпросник, чрез който да се види какви затруднения срещат семействата и да им се помогне адекватно.

В дългосрочен план проектът цели по-голяма трансформация в образованието, обобщи зам.-министър Ангелиева. И допълни, че устройствата ще се съхраняват в училищата и ще се ползват активно там в учебния процес, а на учениците ще се раздават при преминаване в обучение от разстояние в електронна среда.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Pero

Pero

17.03.2021 | 16:57

Да дадат на майките половин учителска заплата, те ще си ги обучат. И без това трябва да ги гледат в къщи.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?