Следвайте ни

Общината инвестира 4,4 милиона лева в образованието

viber icon

3057 първокласници ще прекрачат училищния праг  в Пловдив днес. В 52-те общински училища през новата учебна година ще се обучават 700 деца в подготвителни групи (за 5- и 6-годишни деца) и над 33 200 ученици от І до ХІІ клас.

Община Пловдив ще стимулира иновативните учители и ще вложи сериозен ресурс в кариерното ориентиране на учениците от прогимназията, като ще подкрепи сериозно професионалното обучение и дуалните паралелки. Общо 4 380 000 лева ще бъдат инвестирани в образованието през следващите  3 г., ако утре Общинският съвет гласува Общинската програма за развитие на сектора в периода 2020 - 2022 г.

Акцентите в общата визия, подкрепени и с финансови разчети, са в 8 подпрограми.

В новите условия, при които училището трябва да формира у децата уменията на 21. век, общината се фокусира върху подкрепа на иновативните учители и стимулиране на педагогическия капацитет, за да могат повече преподаватели да усвоят и да прилагат модерни подходи в клас.  В реализирането на тази политика, която е и политика на МОН, местната власт ще си партнира със Световен образователен форум.

Общо 90 000 лева са планирани за дейности, които да запознаят учители, директори и зам.-директори с добри практики, за да споделят будните преподаватели иновациите си с колегите. Ще се подкрепя менторството на новаци в системата. Предвидени са тематични срещи и годишна инициатива, като всяка година от програмния период акцентът ще е различен. Догодина фокусът ще е върху кариерното ориентиране, през 2021 г . ​- върху партньорството с родителите, а през 2022-ра - върху мотивацията на учениците.

Очакваният резултат е активен обмен, изграждане на професионална общност в гилдията, професионално ориентиране, превенция на агресията, повишаване на мотивацията, популяризиране на иновативни методи, които правят училището интересно и полезно място. 

180 000 лева ще се вложат в ранно кариерно ориентиране, което да повиши  приема в професионалните гимназии и да популяризира дуалната форма на обучение, при която в последните две години на средното образование се учи на конкретно работно място с ментор от фирмата, като ученикът получава и възнаграждение. Заложено е запознаване на учениците с техническите професии - процес, който вече стартира миналата година по инициатива на Образователно-индустриалния борд с посещения на шестокласници в предприятия. Предвидено е и адаптиране на учебните програми към нуждите на работодателите.

Община Пловдив се ангажира да готви текущи прогнози за търсенето на пазара на труда и да ги стикова с план-приема в гимназиите. Ще се гони и реформа в професионалните гимназии  - модернизиране на базата, квалификация на учителите, иновативни професионални училища. 

Освен с информационни кампании и прохождащото вече кариерно ориентиране в 6. и 7. клас, тези цели ще се постигат и с игрови практически курсове. Намерението е професионалните гимназии да имат индивидуални програми според потребностите на местните компании, а те пък да имат улеснен достъп до училищата.

А ​по програмата за подпомагане на дуалното обучение ежегодно всяка дуална паралелка ще получава от общината по 3000 лева. Общият ѝ бюджет до 2022 г. е 150 000 лв.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?