Следвайте ни

Общежитията: Отвън накипрени, отвътре с мухъл и общо WC

Местата в „Чайка 2” са разпределени между 4 висши училища

viber icon

Базата на студентското общежитие „Чайка 2” да се прекрои, като стаите станат за двама вместо за трима човека и на всяка се изгради санитарен възел. За това настояват младежи от Аграрния университет, подкрепени и от Студентския съвет във вуза. В момента блокът с над 300 младежи разполага с общи баня и тоалетна на всеки от четирите етажа.

Според последната подялба на легловата база между вузовете местата в „Чайка 2” са разпределени между 4 висши училища - 60 за Аграрния университет, 146 за ПУ, 7 за Техническия и 93 за АМТИИ.

Сградата беше санирана отвън, но вътре остава предишното положение, неприемливо за 21. век, казва председателят на Студентския съвет в АУ Христо Козаров. Освен от общия санитарен възел на етажа младежите се оплакват от стари паянтови мебели и мухъл в стаите. Наемът при тези условия е 70 лева на месец, след като миналата година бил увеличен от 65. Таксата включва и ток и вода.

Въпреки че условията са лоши, много студенти не могат да си позволят друго - частна квартира в района е с наем около 300 лв., без сметките за ток и вода, прави сравнение Христо Козаров. Студентският съвет настоява и за ремонт на столовата, която до миналата година дори била без отопление.


Държавата трябва да отпусне средства, категоричен е Козаров. В казуса с Аграрния университет вузът не може да вложи пари в общежитията, защото базата е на „Студентски общежития и столове”. Преди години университетът прави дълги и изтощителни постъпки да я получи за стопанисване, но така и не успя. От своя страна „Студентски общежития и столове” не разполага с ресурс за осъвременяването на блоковете. И в момента се правят ремонти на санитарните възли, но това няма да реши проблема със споделеното им ползване от цял етаж.

 

Искат пари от премиера

"Трябва ремонт и системно поддържане, а не козметични поправки. Затова ще направим нови постъпки държавата да отпусне средства за студентските общежития в цялата страна, този път пред премиера и финансовия министър", зарече се Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети. Тя допълни, че валят оплаквания за състоянието на общежитията от цяла България и просветният министър Красимир Вълчев е запознат, но няма как МОН да предприеме мерки. Така и не се стигна до отпускането на 29,4 млн. лева от държавата за ремонт на общежитията, след като миналата година сумата бе гласувана на първо четене в Народното събрание, но не и на второ.

За последно държавни пари са влагани в общежитията през 2011 г., не може да имаш имоти и толкова време да не се грижиш за тях, категорична е Вангелова.

Тя отчита, че вузовете също не могат да заделят крупни суми за общежитията. Когато разполагат с ресурс, предпочитат да го влагат в модернизиране на учебните зали.

Вангелова припомни също, че тази година бе дадена възможност на университетите да вземат нисколихвени кредити, за да ремонтират базата си за настаняване. Възползвала се е само Националната спортна академия, като ще добави свои средства и ще увеличи наема. Другата алтернатива е да затвори общежитието.

Тази програма обаче не може да се ползва от структури като „Студентски общежития и столове” и не представлява възможност за решаване на проблема с „Чайка 2” в Пловдив.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?