3906

Обявяват конкурси за директори на 14 детски градини, търсят кой да състави теста

Конкурси за директори на 14 детски градини подготвя Община Пловдив. Сред тях са учебни заведения, към които се очаква голям интерес – ДГ „Мирослава“, ДГ „Малина“, ДГ“ Мир“, ДГ „Светла“, ДГ „Албена“. В списъка ще са още ДГ „Космонавт“, ДГ „Наталия“, ДГ „Дъга, ДГ „Детелина“, ДГ „Червената шапчица“, ДГ "Перуника", ДГ "Зорница". Има и две детски градини, на чиито директори тепърва предстои да се връчат предизвестия.

Някои от учебните заведения са отдавна с временно изпълняващи длъжността . Първоначално ковид отложи конкурсите. После нямаше нормативна база, по която да се проведат, тъй като ремонтираната наредба  в мандата на акад. Николай Денков  като министър на образованието бе оспорвана в съда.

Заради новите правила в окончателния й вариант се очаква конкурсите за детските градини да се проведат най-рано в късна есен. Причината е, че кандидат-директорите трябва да положат тест. А тепърва Община Пловдив ще започне процедура за събиране на оферти от институции, които да изработят въпросника според спецификите на детските градини. За училищата го подготви МОН, както предвижда новата наредба.  Възможно е да се търси съдействие и от висши училища.

Останалите правила са като за школските конкурси. Кандидат-директорите ще пишат концепция и ще я защитават пред комисия, ако издържат успешно теста и достигнат до втория етап. В комисията ще има един представител на Регионалното управление на образованието, един член на Обществения съвет, експерт от районната общинска администрация и още представители на Общината  - общо поне петима членове.

Трябва да се спази и изискването да се осигури видеонаблюдение.

Всички директори, които излизат в пенсия, ще бъдат изпратени с официални церемонии, а зам.-кметът Владимир Темелков вече им благодари в аванс за приноса към образованието в Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 6 оценки
4/5 от 6 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?