71

Обявиха победителите в конкурса "Приказки от мен за теб"

Учениците от цял клас в Стамболийски и преподавателката им пратиха свои истории

Със 130 сладкодумни истории, получени на специалната приказна поща, приключи националният литературен конкурс „Приказка от мен за теб“, обявен от ЦПЛР-ОДК-Пловдив. От пощенската кутия на приказките надничат Плачещият змей, Дракончето с шоколадово сърце, Граховата принцеса, господин Стаматов - паякът с карираното сако, безброй принцеси със златни коси и сини очи, разхождат се мишлета, кучета и котета, които обикновено са добри. Във вълшебната надпревара се впуснаха и малки, и големи от всички кътчета на България,

конкуренцията за първите места беше ожесточена,

а журито се държи на крака само защото е попило сили от магията на разказвачите. "Благодарим на всички Вас за красивите емоции и веселите и поучителни случки, в които ни изпратихте да пътешестваме", казват членовете на комисията. 

Александър Секулов, Ина Иванова, Елена Левашка и Ваня Чернева са оценявали текстовете в четири категории: написани от деца до 10 г., създадени от деца над 10 г., измислени от възрастни, и други.

В категорията автори деца до 10 г. като най-добри журито отличи: „Превзетият цар“ на Александрина Малкиматева, на второ място е Сиана Митрева от Ямбол с „Принцесата и драконът“. Третото място си поделят Габриела Куцарова и първолачето Дария Веселова от град Стамболийски. Специалната награда в тази възрастова категория е за „Морските приключения на Ванката в Австралия“ на петгодишния Иван - предполагаме, че се казва Зафиров, защото майка му е забравила да напише голямото му име.

При батковците и каките със специална награда е отличен текстът „Приказка за моето семейство“ на третокласничката Ивислава Ивелинова от Търговище. Първото място е за „Урок за самохвалковци“ на четвъртокласничката Диляна Борисова от Правец, „Измисленото кученце“ на Лорин Йълдъръм е на второ място, а третото място е за „Пчеличката, козелът и пролетта“ на Маргарита Христова от Пловдив. Поощрителни награди в категорията се присъждат на Велина Сарелска и Антонио Попов от НУ „Христо Ботев“ в Пловдив.

При големите първата награда заминава за Варна, получава я Бисерка Алексиева за приказката си „Музар и неговите коне“. Две са приказките на второ място - „Разкъсаната черга“ на Борислав Ганчев и „Приключенията на котенцето Джеси“ от Анна Захариева от Карлово. Две са и творбите, заели третото място - „Игра на криеница“ от Тодор Каракашев и „Сладкоблъсканици“ на Силвия Христова. Специалната награда в тази категория е за „Мишлето Мишо на лов за приятели“ от Йоана Димитрова.

Най-много наградени има в последната категория - "и други".

В категорията „Изключително професионално отношение към приказката“

грамота се присъжда на петокласниците от ОУ „Отец Паисий“ от Асеновград: Кирил Стоянов, Мехмед Хаджисадък, Михаела Герасимова, Мария Кухтева и тяхната преподавателка Мая Рудева.

Третокласниците от СУ „Отец Паисий“ в Стамболийски с класен ръководител Даниела Георгиева печелят в категорията „Приказни пчелички“ - целият клас е изпратил приказки, включително и учителката им. Учителите Даниела Георгиева, г-жа Гюлфие Велиева от СУ „Проф. Никола Маринов“ - Търговище, г-жа Ц. Маринова от СУ „Емилиян Станев“ - Велико Търново, г-жа Цвета Виткова от ОУ „Васил Левски“ - Правец, г-жа Надежда Илчева от ОУ „Васил Левски“ - Пловдив, и г-жа Светла Шопова от НУ „Христо Ботев“ в Пловдив печелят в категорията „Учител светулка“.

В категорията „Приказка за природата“ са отличени следните текстове: „Чими получава изненада“ на Павлина Субашиева, „Приказка“ на Боряна Бонева, „Великанът Каналин“ на Мария Македонска, „Хитрушите“ на Веселин Василев и „Сънят на Белошийка“ от Илиан Николов.

Организаторите на конкурса благодарят на ИК „Персей“ за бързата реакция и изпратените чудни книги, с които ще бъдат наградени част от авторите на отличените творби. Другите дарители са издателствата „Жанет 45“, „Хермес“ и „Коала прес“.

Най-добрите истории

ще бъдат публикувани на сайта на ЦПЛР-ОДК-Пловдив,

на страниците на в. "Марица" и в електронното издание на медията мarica.bg.

Текстовете на всички 130 приказки ще бъдат предоставени на малките художници и дизайнери в ЦПЛР-ОДК-Пловдив, за да създадат илюстрации и костюми, вдъхновени от вълшебните светове на участниците във второто издание на националния литературен конкурс „Приказка от мен за теб“.

На 7 април от 14 часа в сградата на ОДК-Пловдив авторите на отличените творби ще се срещнат не само да получат наградите си, но и да си побъбрят с други любители на вълшебни истории, за да превърнат деня в празник на приказката.

 

Морските приключения на Ванката в Австралия

Илюстрация на Мария Русева, 5 г., София

"Това е приказка, сътворена от въображението на моя син Иван, който е на 5 и половина години.  Надявам се да съм успяла да предам вълнението, с което той, скачайки, бърза да ми обясни и разкаже", казва неговата майка Антоанета Палева-Зафирова.

Иван е най-малкият участник във второто издание на националния конкурс "Приказка от мен за теб".

 

Морето беше бурно и неприветливо тази сутрин, но едно момче не се плашеше да влезе в студените му води, за да се срещне с цял един непознат морски свят.

То плуваше толкова умело, все едно живееше под вода, откакто се е родил. И този път се гмурна изкусно към дълбините на океана.

Първата среща на Ванката беше с една много странна и грозна на вид риба. Без люспи, слузеста и лепкава като сопол, изглеждаща така, че все едно всеки миг ще се разтопи, ако я докоснеш.

Ами да! - възкликна младежът, това е риба - Капка! И продължи да плува още по-ентусиазирано, но за миг замръзна, защото пред него се появи неочаквана опасност!

Една екзотична отровна риба - Фуго (таралеж ), която при опасност пълни стомахчето си с вода и става кръгла като футболна топка, само че бодлива.

Ванката знаеше това, а също, че и кожата и органите <210> съдържат силна отрова. И понеже нямаше намерение да я изяжда, бързо заобиколи тумбестото ококорено балонче и продължи да плува и с още по-голям интерес да разглежда морската шир.

Следващото предизвикателство вече плуваше пред смелото момче - Медуза Ируканджи! Тя също беше много отровна и опасна, но Ванката знаеше това и че само едно парване от нея може да убие човек.

И внимателно, и бързо се отдалечи и изплува на брега, където, доволен и усмихнат, с разтупкано сърце легна на гладкия пясък и замечта за следващото си приключение…

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Пепи

Пепи

24.03.2023 | 18:40

Е, аман от нереални историйки!Стига вече със заблудата от учители и родители колко са можещи и знаещи децата, а на изпитите преразказ не могат да направят!

Отговори
2 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?