Следвайте ни

Обявиха 985 места в детските градини при 571 неприети

viber icon

985  свободни места обявиха детските градини в Пловдив за второто класиране  в първа група, резултатите от което ще станат ясни на 3 юни. На първи тур извън списъците останаха 571 от кандидатствалите хлапета. Заради дефицита Общинският съвет гласува там, където има голям недостиг, лимитът в групите да се завиши до 30. На първо класиране бройките бяха заявени на база по 23 малчугани в група.

Сега за 4-годишните местата са 54, а 47 - за трета, и 64 свободни места за четвърта подготвителна група. За яслените бройките са 71, като тенденцията е свободните места в тях да бъдат обявени през юли и август, така че постъпването да е след напускане на 3-годишните деца.

Местата за първа група са разпределени в  95 групи, като допълнително са обявени  3  (по една на двата адреса на ДГ „Майчина грижа“ – район „Централен“ и една в ДГ „Елица“ – район „Западен“).

Общият брой  985 свободни места за първа възрастова група са разпределени по райони така: „Централен“ – 198; „Източен“ – 186; „Западен“ – 119; „Северен“ – 114; „Южен“ – 192; „Тракия“ – 176.

 Най-много свободни места за родените през 2018 г. има в няколко детски градини, посочиха от общинския отдел „Образование“ . В  ДГ „Перуника“ в район „Централен“са  54. Сградата е след основен ремонт, с плувен басейн, физкултурен салон и нови детски площадки. Тя ще отвори врати за новата учебна година, затова в нея се откриват три нови групи за деца, родени през 2018 г.

Другите детски градини с възможност да поемат още доста деца са ДГ „Майчина грижа“ – основен и втори адрес (район „Централен“), ДГ „Елица“ в район „Западен“;  ДГ „Захарно петле“ и ДГ „Космонавт“ в район „Северен“; ДГ "Д-р Е. Бороу", ДГ "Еделвайс" и ДГ "Кремена" в район „Тракия“;  ДГ "Малина", ДГ "Малина" с втори адрес ул. "Бугариево" №30, ДГ "Осми март" с втори адрес бул. "Н. Вапцаров" № 80 и ДГ "Светлина" в район „Южен“. В район “Източен“ са ДГ "Лилия", ДГ "Маргаритка" и ДГ "Наталия".

Освен в допълнителните групи и местата над капацитета, в свободните места са включени и децата, които на първото класиране по някаква причина не са записани -  защото използваните от родителите критерии не са доказани или се изчаква втори тур , или има пропуски при попълване на формуляра.

Сред често срещаните нередности са използване на критериите за хронични заболявания без наличие на решения на ТЕЛК, както и ползване на новия критерий за еднаквост на настоящия и постоянния адрес на детето, който не се доказва при автоматичната проверка.

Родителите, чиито деца на първо класиране не са записани (анулирани са по някаква причина), трябва внимателно да подредят желанията си и да изберат ползваните критерии, защото след второ поредно анулиране, могат да попаднат под забрана за кандидатстване за 40 дни.

Крайният срок за подаване на заявления онлайн за участие във второто основно класиране е 1 юни и всички данни следва да са актуални към тази дата. При необходимост от корекции във вече подадени заявления те да бъдат анулирани и да бъдат подаден нов формуляр. 

Родителите, които искат да подадат заявление на хартия, трябва да го внесат в учебното заведение по първо желание до 31 май. 

Снимка от Наташа Манева

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?