71

Обновяват списъка на професии, които се усвояват в училище

Специализирани фондове ще подкрепят ученето през целия живот, за да не е кампанийно в рамките на отделни програми

Предстои преосмисляне на списъка с професии, които се изучават в училище, за да можем да бъдем с една крачка напред и по-близо до професиите на бъдещето. Това обяви заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева при откриването на Националните дни за учене през целия живот в Стара Загора. По думите ѝ в следващите 15 години се очаква 70% от днешните професии да се трансформират или да изчезнат и затова е изключително важно да се създаде култура на учене през целия живот.

„Нашата амбиция е да изградим система на професионално образование, която да е много близка до реалния пулс на пазара на труда.

В ерата на новите технологии трябва да внимаваме за какво подготвяме днешните деца, защото те ще излязат на пазара на труда след 5 години.

Важно е дали достатъчно добре сме предвидили нуждите, които ще има реалният сектор“, обясни зам.-министърът на образованието и науката.

Обновяването на списъка с изучавани професии се осъществява с помощта на секторни съвети, които обединяват работодатели, браншови организации, представители на синдикатите, професионалните гимназии и висшите училища.

Предстоят и законови промени, които да подпомогнат процеса на учене през целия живот, включително и чрез осигуряване на финансирането му. В момента то се осъществява по различни програми и мерки за заетост. Те обаче са сравнително циклични – има периоди, когато такива обучения се предлагат в изобилие и други, в които почти липсват. Затова има идея за създаване на специализирани фондове, които да подкрепят този процес. „Трябва да възпитаваме у децата усещането, че не само училището е място за учене, а това е една задача, която продължава през целия живот“, изтъкна Мариета Георгиева.

На форума са представени възможностите, които дава проектът „Изпълнение на обновените приоритети на Европейската програма за учене на възрастни“. Той се изпълнява пилотно в четири области – Силистра, Бургас, Враца и Търговище и предвижда допълнителни обучения и валидиране на умения на възрастни. „Знанията, уменията и компетентностите, които са предмет на тази програма, са изключително важни за развитието на всяко общество и всеки човек“, посочи и главният секретар на Министерството на образованието и науката Албена Михайлова.

В момента дуално обучение се предлага в 177 училища в страната. Обхванати са над 11 500 ученици от 11. и 12. клас, които се обучават чрез работа в реална среда в повече от 650 фирми. Предвиждат се мерки, които да облекчат бизнеса за привличане на ученици за дуално обучение. Данните показват, че 92% от завършилите дуални паралелки започват работа във фирма по специалността си още в първата година след дипломирането си.

Възможност за реализация в реална работна среда дава и проектът „Ученически практики 2“, в който ученици развиват умения и опит във фирми под ръководството на наставници, за което получават и стипендии.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?