Следвайте ни

Обмислят дежурни групи в детските градини в Пловдив и страната

Възможно е там също да започне работа от разстояние с децата, без да е задължителна

viber icon

В детските градини да заработят дежурни групи, които да посрещат децата на работещи в извънредната ситуация – медици, полицаи, пожарникари и други. Такава възможност се обмисля в момента в Пловдив и в цялата страна. 

В началото на седмицата имахме конферентен разговор с министъра на образованието Красимир Вълчев, негови заместници и профсъюзите, потвърди пред „Марица“ зам.-кметът по образование Стефан Стоянов. Идеята била да се търси вариант, което ще удовлетвори всички страни. Чакаме решение и разяснения от министъра на образованието, каза Стоянов. 

Вече е дал задача на директорите на детските градини да проучат нагласите на педагозите под тепетата и във връзка с друго от предложенията на национално ниво – да започнат дистанционно занимания с децата. Идеята е те да са в посока формиране на компетентности, а трудът на учителите да се приравнява 2 към 5 или 3 към 5 часа.

Обмисля се решение и за обслужващия персонал в детските градини, който е в още по-трудно положение – полагащият му се годишен отпуск вече изтича.  Намеренията са непедагогическият персонал да бъде ангажиран с дребни ремонти, почистване, облагородяване на двора и др.

Причината да се обмисля разкриване на дежурни групи е, че около 50% от заетите у нас не са престанали да работят, каза националният лидер на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров. Той уточни, че това е обсъждано още на Отрасловия съвет в петък. Необходимо е обаче социалният и образователният министър да огледат такава възможност съвместно с Националния кризисен щаб.  Намерението е в дежурни групи да има десетина деца от семейства с ключови в настоящата ситуация професии, при изключително сериозни мерки по отношение на режим и хигиена.

Колкото до учителите, вече имало добри практики  във Варна, Бургас и Стара Загора детски градини да работят с родителите и децата от разстояние. Както „Марица“ писа, пловдивски забавачки също поддържат контакт, пращайки задачки за оцветяване, приказки, песнички и др.

По думите на Петров, в Стара Загора и Велико Търново е пробвана и схемата непедагогическият персонал да е по график на работа, като е ангажиран с почистване и поддържане на сградите на детските градини.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Тодорова

10.04.2020 | 09:34

Моля, журналистите да престанат да наричат Детските градини "забавачници".Там не работят бавачки, а квалифицирани педагогичиски специалисти с дипломи за висше образование.За тях са учили 6 години и са с ОКС -Магистър. Обиждате учители с опит и ценз!!!Благодаря!

Отговори
17 2

Мислете за хората

09.04.2020 | 17:31

Учителките имат по 60 дни отпуска, какъв е проблема да си стоят по домовете вместо да ходят напред назад. Лелите и другия персонал ще изкарат до края на април, тоест ще мине очаквания пик на заразата после неплатен ако желаят, или на работа да чистят. Но това ще е вече май месец. Мислете с главите си не с ......, не за отпуски а за заразата. Всички ходещи напред назад са носители на ЗАРАЗА. ОПОМНЕТЕ СЕ

Отговори
19 11

Изкукала директорка

09.04.2020 | 17:11

Тия съвсем изтрещяха. Аман от изкукали директорки на детски градини мечтаеши за изява. Или има карантина или няма. Не пускат децата в парковете, вие искате да ги вкарате в стая в детската градина.

Отговори
36 1

Неизкукала директорка

14.04.2020 | 19:10

Аман и от такива като теб!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?