Следвайте ни

Областната управа търси строител за детски ясли, ще ги дарява на Общината

viber icon

Областна администрация започва процедура за изграждане  на детски ясли  върху  държавен терен на бул. "Никола Вапцаров" в Пловдив. Това е единственият имот, с който  администрацията има право да се разпорежда. Решението е взето след анализ и доклад на  назначената от областния управител Дани Каназирева  специална комисия. Теренът  се намира  срещу плувния комплекс "Нептун". 

Решението е и на база на  уважените от страна на община Пловдив  жалби на граждани по предложения ПУП относно параметрите и височината на предвиденото застрояване. В резултат  е намален процентът на застрояване от 80%  на 60% с 40% зеленина.

Припомняме, че първоначално имаше идея там да бъде построена детска градина и административна сграда, в която да се прехвърлят всички държавни институции, но това на практика при сегашните условия не може да бъде направено. Според комисията теренът не бива да се продава, защото градът само ще загуби. 

„Тъй като в момента не могат да се отделят средства за строителство, решихме да учредим право на строеж вместо цена и да  получим площ минимум 1200 кв. м за  детска ясла, прилежаща инфраструктура и обект с обществено предназначение с минимум 400 кв. м площ за настаняване на държавно ведомство",  обясни Каназирева.

Тя допълни, че става въпрос за прехвърляне на двете дирекции "Социално подпомагане", които в момента плащат наем в размер на 6000 лева  месечно. По думите <210>, първоначално идеята е била да се построи детска градина, но поради  намалените строителни параметри след жалбите на пловдивчани в района единствено може да бъде издигната детска ясла.

Инвестицията в тези обекти е минимум  2,5 млн. лева.  Членовете на комисията са единодушни, че по този начин държавата печели много повече, тъй като, ако се продаде теренът,  пазарната му стойност е 1,4 милиона. А при учредяване право на строеж печалбата за държавата е милион  в повече.

Детската ясла ще бъде дарена на община Пловдив с цел да се подпомогне район "Южен", като най-гъстонаселения район на града, и да се отговори на нуждата от детски заведения като цяло в града.

„Винаги в годините съм отстоявала позицията, че трябва да се спре масовата разпродажба на имоти и да започнем да придобиваме обекти с обществено значение и нужда. В договора, който е изготвен от моя екип, са сложени редица клаузи, които защитават държавния интерес. Предвиден е висок размер на депозит, които се задържа в процеса на строителството, забрана за продажба до построяването на детската ясла и обектите с обществено предназначение, включително и банкова гаранция. С този вид договор искаме да покажем, че и без да харчим пари като собственици на държавни и общински имоти, можем да възлагаме строителство и да решаваме общественозначими проблеми, какъвто е недостигът на детски градини и ясли, коментира  областният управител. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Пловдив

Пловдив

21.11.2020 | 13:58

Г-жо Каназирева нас ли искате да убедите , че няма далавера или себе си? Ясно ни е , какво ще спечели общината , но кажете какво ще спечели фирмата изпълнител? Искате да ни убедите ,че давайки държавен имот на частна фирма , която видиш ли ще дари детска ясла на Пловдив и в замяна ще си продаде жилища и ще си прибере 10 пъти повече пари е по печеливша за Пловдив от това община Пловдив да изгради и детска градина и ясла на въпросния терен ?/?

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?