Следвайте ни

"Обичайните заподозрени" влизат в училище

С концерт "Билет срещу книга" Стефан Вълдобрев и групата му палят по четенето

Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени” дават рамо на Инициативата за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки представя…”. Музикантите ще свирят за учениците на Пловдив на 23 октомври в двора на СУ „Христо Г. Данов”. А между парчетата Иван Лечев, Веселин Веселинов-Еко, Стоян Янкулов-Стунджи, Мирослав Иванов И Стефан Вълдобрев ще им разкажат за своите първи срещи с книгата като деца, кои са били любимите им литературни герои и как четенето помага в пътя към голямата сцена.

С приходите организаторите ще възстановяват и попълват с книги училищни библиотеки.

Концертът „Билет срещу книга” ще започне в 18.30 часа. Преди това срещу пропуска от 25 лева, който за децата под 14 г. включва и присъствието на родител, всеки гост на шоуто ще получи томче. Подходящите за ученическата възраст книги на български автори осигуряват издателствата „Сиела”, „Ентусиаст”, очаква се присъединяването и на още партньори.

Целта е чрез хората, на които те се възхищават, да покажем на децата и тийнейджърите ползата от четенето, казва Константин-Кирил Иванов, по-известен по училища и детски градини като Разказвача на приказки. През миналата година той поде Инициативата за насърчаване на детското четене, в рамките на която среща съвременни български автори на детска литература с техните малки читатели по учебните заведения. По този начин българската детска книга стигна до 20 000 ученици. Активно се работи с 32 учебни заведения в Пловдив - от подготвителна група до прогимназия. Писатели гостуват и в училищата в Асеновград, Пазарджик, Хисаря, Марково, Стамболийски, Съединение, Белащица. Разказвачът и неколцина негови съмишленици достигат все по-далече от областния град, а писателите, които представят, вече наброяват почти стотина.

Амбицията на ентусиастите е концертът „Билет срещу книга” да се прави всяка година в двора на различно школо. Така чрез личния пример, от една страна, децата да се палят по четенето, от друга - да се обновят библиотеките в училищата. В момента в Пловдивска област те са едва около 40, като много от тях нямат библиотекари, а се поддържат от учител, колкото и както смогне.

От следващата година Разказвачът планира и провеждане на Седмица на детската приказка, която да насити Пловдив с литературни събития за подрастваща публика, която да превърне в млади четящи хора. Идеята е десетки автори по едно и също време да влязат в училищата, а успоредно да вървят и още събития в съпътстваща програма. Има идея и за учредяване на награда „Разказвачът на приказки”. Носителят ще се определя от вота на децата. За разлика от други подобни инициативи за класации на любими детски книги в тази ще се гласува за автор, а не за творба. Другото условие е децата да са го срещали лично, а не да го познават от списъка със задължителната литература в училище.

Междувременно другата инициатива на Разказвача - „Приказки под лампите”, тръгва на турне. В навечерието на миналата Коледа тя събра в Малката базилика детски писатели, малчугани и техните родители. Всички седнаха на пода с одеяла и чаша какао в меката прегръдка на словото и светлините от приказните лампи на Николай Табаков. Тогава срещата бе част от Коледните празници на Стария град, организирани от Общински институт „Старинен Пловдив”. В новия си „сезон” инициативата „Приказки под лампите” ще е под шапката на Организация за управление на Тракийски туристически район. Вече е договорено турнето <210> да мине през 10 общини, сред които Свиленград, Перущица, Стара Загора, Гълъбово, Нова Загора, Любимец, „Марица”, Тополовград. Приказки там и на още места ще четат Иво Сиромахов, Мая Бочева, Здрава Каменова, Божидара Ангелова, Явор Цанев, Женя Лечева.

Снимки Наташа Манева

Елица Кандева

Редактор-репортер екип „общество“

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?