Следвайте ни

Объркаха благодеянието с благоденствието на матурата по български СНИМКИ

viber icon

Който е разбрал темата на матурата по български език и литература тази година, би трябвало да се е справил с нея. Йордан Йовков е предпочитан автор от зрелостниците, а „Песента на колелетата“ е сред най-популярните му разкази. 

Веднага след края на изпита обаче се оказа, че объркване е предизвикала една дума във формулировката „Смисълът на благодеянието“. И абитуриенти са писали за благоденствието. 

 В последната 41. задача от изпитния формат те трябваше да разсъждават върху темата в  аргументативен текст, като избираха между есе и интерпретативно съчинение. От младежите се очаква да са демонстрирали способност да разбират и тълкуват поставената тема, да формулират и аргументират теза, както и да са показали висока езикова култура, обясниха от МОН.

Маргарита Николова, която завършва Хуманитарната гимназия, добре познава творчеството на Йовков. Но й се струва, че и да не беше така, предоставеният откъс подсказва достатъчно – разговорът с Джапар, в който Сали Яшар осъзнава, че не е нужно да прави себап, защото неговото най-голямо благодеяние са измайсторените от него каруци, които пеят по пътищата – всяка със своя глас. 

 „За мен смисълът на благодеянието е да не очакваш нищо в замяна на своето добро. И когато виждаш, че със своя труд правиш другите щастливи, това да ти е наградата“, разсъждава Маргарита.

Макар че от МОН формално не олекотиха изпитните формати и от тях не отпаднаха произведения като миналата година, според момичето зрелостниците сега все пак са били „помилвани“ и са били взети предвид изпитанията през годината с редуване на онлайн и присъствено обучение.

Самата Маргарита и съучениците й не се затруднили и в тестовата част – например  да свържат „Сън“ с името на Вапцаров, а „Ний“ – със Смирненски. Който е чел произведенията, с лекота посочи и откъде са литературните герои: баба Марга от „Гераците“, кака Гинка от „Под игото“, Благолажа от „Косачи“ на Елин Пелин, Люцкана от „Последна радост“ на Йовков. Най-подготвените съзряха малка клопка само във въпроса как е правилно – издръжливост или издържливост.

„Надявам се на 4,50. Така, като изкарам повече, после ще се радвам. Сега по-добре да не си създавам големи очаквания“, не бърза да се радва твърде много Лилия Милева от паралелката по френски в Хуманитарната.

Доволни  бяха не само учениците на това школо. Като видях Йовков, извиках ура и започнах да пиша, сподели на излизане след две страници  и половина интерпретативно съчинение Александър Ангелов от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника. Написал и за автора, и за разказа, и за историята на творбата.

Валентин от Френската пък предпочел да обърне темата към себе си и да напише есе, без да се опира на „Песента на колелетата“.

„Заданието е добро. Всеки има лично преживяване, свързано с тази тема“, отдъхна си неговата класна и преподавателка по литература. Всяка година тя изпраща своите абитуриенти на матура и ги чака, докато и последният излезе от ПГСАГ „Арх. Камен Петков“. Предния ден получила над 50 обаждания с последни въпроси и уточнения върху материала през годината. Според учителката обаче има опасност действително зрелостниците да не са вникнали добре в смисъла на думата „благодеяние“ и да са се подвели още в условието на заданието.

За пореден път и на тази матура дванайсетокласниците се оплакаха, че не им е стигнало времето за работа по втория модул. Но не беше особено трудно, произнесоха се  възпитаници на Професионалната гимназия по битова техника и Професионалната гимназия по електротехника и електроника. Момчета от Механото обаче излязоха след втория модул и изобщо не поискаха да работят по третия.

Снимки: Наташа Манева

Общо 4241 зрелостници се явиха днес на матурата по български език и литература в Пловдивска област. Няма анулирани работи.

Максималният брой точки от всички изпитни модули е 100. За оценка тройка са необходими 23 точки. Шестица получават учениците с най-малко 95 точки.  

 

Изпитният вариант и отговорите за ДЗИ по БЕЛ можете да намерите на интернет страницата на МОН на адрес: https://www.mon.bg/upload/26301/dzi-bel_19052021.pdf

 

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?