Следвайте ни

Няма да увеличават извинените отсъствия по домашни причини

viber icon

Според МОН и МЗ на този етап не се налага увеличаване на броя на извинените отсъствия на учениците по домашни причини.

Както „Марица“ писа, Съюзът на работодателите в системата на образованието предложи ръст на заложения до момента лимит от 3 дни, които извинява класният ръководител, и още 7 – за които се произнася директорът. 

Школските шефове лансираха идеята да се позволи в условията на пандемия класният да извинява поне 15 дни – за случаите, когато дете е върнато от училище с леко неразположение, а родителят работи дистанционно от къщи и е по-удачно ученикът да остане у дома, вместо да се смеси с потока болни пред кабинета на личния лекар, за да вземе извинителна бележка от отсъствията.

Предложението е обсъдено между социалните партньори на работна среща в МОН в присъствието на министър Красимир Вълчев, зам.–министри на МОН и МЗ, синдикати, двете работодателски организации на директорите, представител на сдружението на родителите за безопасно образование.

Засега позицията е да остане досегашното положение.

Участниците са се обединили около необходимостта за стриктно носене на маски в общите части на училищата, за спазване на дистанция между учениците, за прилагане на мерките за дезинфекция и хигиена в училище.

Като задължителни са определили всички дейности по учебния процес, в по-малка степен  дейностите в занималнята. Като най-малко необходими към момента са преценени заниманията по интереси, организираните екскурзии и посещенията на групови прояви. Те може и да не се провеждат, ако не могат да се спазят противоепидемичните мерки или се налага събиране на едно място на деца от много паралелки.

Препоръчително е носенето на маски в часовете по профилирана подготовка в 11. клас, когато има два или повече класа.

Преценката към момента е, че не е необходима промяна на сегашните правила за работа на образователните институции заради Covid-19.

На следващата среща се предвижда да бъдат поканени представители на сдружението на общопрактикуващите лекари.

Днес в Трявна започва тридневна работна среща на Съюза на работодателите в системата на образованието, на която в късния следобед се очаква министър Красимир Вълчев. Освен организацията на учебния процес в условия на пандемия, сред темите са и нужни промени във връзка с прилагането на модела 1:1 – един ученик с едно устройство, подходът към учениците от групи в неравностойно положение, работата в подготвителните групи в детските градини и Колективният трудов договор в системата.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

алгоритми за работа

алгоритми за работа

11.10.2020 | 09:30

Управлението на пандемията у нас се характеризира с неумение да се взимат правилни решения!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?