49

Няма да наказват директори за закъсняло въвеждане на данни

Националната единна информационна система влуди школските екипи, не са готови до крайния срок 5 септември

Нито един директор или учител няма да бъде порицан за закъсняло въвеждане на данни в Националната единна информационна система за предучилищното и училищно образование. Това е уверил служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов по време на дебат "Важните национални образователни полики и социалният диалог"  на Национален синдикален съвет на КТ "Подкрепа", оповестиха от профсъюза.

Както "Марица" писа, трудната работа с портала буквално влуди гилдията и принуди директорите и школските екипи да работят нощем и през почивните дни, когато системата се бъгва по-малко. И тогава обаче остават проблемите, че порталът постоянно дава грешки, не номерира учениците, прави дублажи, не изчислява коректно норматива за преподавателска работа. 

 Въвеждането на данните само на един клас на места е отнело над 4 часа. 

Министърът е призовал за търпение и уверил, че няма да се търси вина в никого от участниците в този процес, включително за пропускане на срока за въвеждане на данните в НЕИСПУО и  електронните дневници на „Школо“ и „Админ+“, който бе 5 септември - дори това да продължи до края на годината.

От своя страна КТ „Подкрепа“ гарантира, че ще иска оставки на всеки служител от РУО и МОН,

ако се държи невъзпитано, не съдейства на педагогическите специалисти или се опитва да налага неосъществими срокове или административни санкции.

В дебата освен президента на КТ „Подкрепа“ инж. Димитър Манолов и министъра на МОН проф. Сашо Пенов, са участвали още неговият началник кабинет Димитър Здравков, съветникът му Еленко Начев, синдикални лидери от 36 града.

Лидерът на синдикат "Образование към КТ "Подкрепа" е очертал основните проблемни въпроси. Сред тях са: има ли  партиен привкус в приоритетите на МОН и защо контрастират с приоритетите на синдикатите; при положение, че учителите са деполитизирани от десетилетия, защо постоянно им се размахва пръст за дистанциране от политически дейности;  защо учителската професия не стана по-желана с последното увеличение на заплатите от 5%; ще се превърне ли грижата за учителя в образователен приоритет; как ще се решават проблеми  - с политически реваншизъм или с търсене на национален консенсус".

Синдикатите призовават за отговори как МОН ще се справи със собствените си проблеми - като

проблема  НЕИСПУО, грешки и динамика, лишена от професионализъм, брутално затлачване на нормативната база с документация, често лишена от смисъл.

Настояват и за възстановяване на изчезналия по време на последното правителство диалог.

Позицията, изразена от проф. Пенов е, че "българският учител трябва да бъде неприкосновен, защитен, да знае своите права и да е смел при отстояването им". Според него приоритетът образование за правителството трябва да бъде безспорен, защото от това зависи необходимото обезпечаване на училищата и детските градини за предстоящия зимен период. Проф. Пенов е изразил увереност, че няма да се стигне до затваряне на образователни институции поради недостиг на финансови средства или енергийни източници.

След като приключат процедурите на ВАС по отношение на отменената Наредба 16 за директорските конкурси, промени в нея ще се обсъждат отново на Отраслов съвет. Синдикатите искат да участват в комисиите, а от тях да бъдат отстранени представителите на Обществените съвети поради липса на компетенции.

По отношение на деполотизацията министърът заявил, че не се съмнява в политическата лоялност на българския учител, както и че няма юридическа пречка учители и директори да участват в политическия живот и в партии.

Новият КТД ще бъде подписан в нужния срок - 26 ноември.  Предстои старт на процедурите за приемане на изготвения вече проект на трите учителски синдиката.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Пепи

Пепи

09.09.2022 | 17:16

А, защо не се отбелязва колко учители и директори на се справят с новите технологии?

Отговори
4 4
Синдикат

Синдикат

09.09.2022 | 15:08

Че те служителите от МОН и особено от РУО за това живеят - да "режат главите на директорите". В кавички е израз, използван в РУО.

Отговори
6 1
Деполитизиран директор

Деполитизиран директор

10.09.2022 | 16:18

А другарката Пакова деполитизиран ли е? Защо тогава уреди с директор ски постове протежето на подмяната?!

Отговори
3 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?