Следвайте ни

Новите забавачки в "Кючук Париж" и на "Богомил" очакват първите деца

viber icon

Две детски градини - на бул. „Александър Стамболийски” в район „Южен” и на ул. „Богомил” в „Източен”, са пред завършване и се очаква наесен да отворят врати за общо близо 300 малчугани.

Забавачките са приказни, макар че строителите продължават  усилено да работят, видя екипът на „Марица”. Сградата на ул. „Богомил”  е облицована отвън с еталбон в бяло, жълто и синьо с дървена ламперия по средата. Майсторите са прекарали всички инсталации, помещенията миришат на прясна боя, навсякъде са сложени подови настилки от винил, фаянс и таракота, а в момента се лепят плочки в плувния басейн.

 Детската градина е за 4 групи, ще се отоплява от ТЕЦ, през горещите летни месеци ще се охлажда с климатици, обясни техническият ръководител от фирмата изпълнител „Саграда” Атанас Юнаков. Проектът е изготвен от пловдивския архитект Константин Божков, който е автор и на ДГ „Чайка”.

 

Пред детската градина се правят градинки, в които са засадени храсти, а скоро ще има и райграс. Всяка група ще разполага със своя площадка за игра с дървени перголи, около които ще се вият пълзящи растения. Живият плет ще прави приятна сянка за децата. В проекта бяха включени пясъчници, но това изискване отпадна, тъй като според новите санитарни норми  те не се препоръчват за ползване.

До края на  август ще бъде завършена и голямата детска градина за 8 групи на бул. „Александър Стамболийски”, уверяват строителите. Комплексът създава настроение още от булеварда със своя облик в розово, жълто, оранжево и лилаво. Остават довършителни работи, другата седмица ще слагаме фаянс и теракота, занималните са много удобни - по четири групи на етаж, има плувен басейн, хубав физкултурен салон, кухненски блок, отделно корпус за обслужващи дейности, изброи  техническият ръководител на обекта Асен Трифонов от фирма „Запрянови”.

 

Почернял е на слънце,  все едно е изкарал цял месец на море. В отговор на въпрос как работниците издържат на горещината , която ни мори от сутринта, се смее: "Свикнали сме, има и вода, а като стане 38 градуса, се прибираме да работим в сградата". На обекта са 32-ма майстори, част от тях  благоустрояват двора, където ще има четири площадки. Проектът е на арх. Филип Филипов.

Старт за строителство на двете детски градини беше даден от кмета Здравко Димитров през  миналата година. Забавачката на бул. „Александър Стамболийски” се финансира от общинския бюджет, а тази на ул. „Богомил” - по ОП „Региони в растеж”. Общината има ангажимент да достави кухненско оборудване и обзавеждане на помещенията. Едва тогава децата ще могат да прекрачат прага на новите детски заведения.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Георги

Георги

25.06.2021 | 15:04

Само можем да гадаем какво се краде от сумата и колко малко се влага ???

Отговори
1 0
за ... Синята крепост

за ... Синята крепост

24.06.2021 | 14:12

Раздадоха забавачките на докторчетата за кабинети на джипита, като отплата че бяха първи седесари, сега пак строят нови, пак комисионни ...

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?