1553

Нови матури по 4 предмета за първи път днес в Пловдивско

Зрелостници ще държат изпит по предприемачество, информационни технологии, информатика и музика

За първи път днес в Пловдивска област се провеждат 4 нови зрелостни изпита – по информатика, информационни технологии, предприемачество и музика. До това се стига, тъй като випуск 2022 е първият, който по новия закон в 11. клас избра профилиращи предмети, а при дипломирането си за втора задължителна матура трябва да посочи един от тях, вместо да избира от всички общообразователни като преди.

За матура по предприемачество подадоха заявления 87 зрелостници от профилирани паралелки в средните училища в областта, 81 ще държат информационно технологии, желаещите за информатика са 10, а за музика – трима.

На старта на кампанията за втората задължителна матура се записаха общо 4009 зрелостници.  186 обаче не бяха допуснати до матурата по български език заради двойка за годината, а други четирима по същата причина нямат право да се явят на втория зрелостен изпит днес.

Заради многото предмети като профилиращи дисциплини в днешния ден има матури сутрин и следобед.  Най-масовата е по английски –  с 1033-ма желаещи, следва биология и здравно образование – 174, география и икономика – 106, математика – 99, немски – 87, история и цивилизации – 70, италиански – 49, испански – 44, философски цикъл - 42, френски език – 40, химия и опазване на околната среда – 33, руски език – 32. В тази кампания няма нито един желаещ за физика.

Зрелостниците от профилирани паралелки са общо 1990.

Още 2019 абитуриенти от професионалните трябва да държат втората задължителна матура, но за тях тази година тя е  държавният изпит за придобиване на професионална квалификация. Приди имаха право да избират дали той да им се признае за втора матура или да се явят по друг предмет.

Зрелостните изпити днес се провеждат в 224 зали в 30 училища в областта. Ангажирани са 742-ма квестори.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?