49
Следвайте ни

Новата детска градина „Каменица“ в Пловдив - рай за 130 малчугани СНИМКИ

viber icon

Над 130 деца ще посещават новата ДГ „Каменица“, когато тя бъде готова. Символична първа копка на обекта днес направиха кметът Здравко Димитров и заместник-кметът „Строителство и инвестиции“ Пламен Райчев.

С това те дадоха старт на проект „Реконструкция, преустройство и изграждане на образователна инфраструктура в 2 детски градини в град Пловдив“ по Оперативна програма „Региони в растеж“,  Процедура „BG16RFOP001-1.003 - Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020-Пловдив“. Общата сума на проекта е 8 660 036.21 лева, от които - европейско финансиране - 7 361 030.78 лв. и национално финансиране - 1 299 005.43 лв., а продължителността е 30  месеца или до юли 2023г..

„Използваме положителните температури и хубавото време и скоростно наваксаме със строежа на детската градина. Имаме гаранция от строителите, че ще бъде завършена в срок и ще получим ново детско заведение, отговарящо на всички европейски норми“, посочи кметът Здравко Димитров и подчерта, че районът има нужда от по-голяма детска градина, тъй като е гъсто населен. Той съобщи, че в скоро време ще започне строителството на още една детска градина в кв. „Съдийски“, работи се и по заданието на нова детска ясла до строящата се в момента детска градина на бул. „Александър Стамболийски“. „В рамките на управленския мандат ще бъде изпълнен планът за нови детски градини“, допълни кметът.

Проектът за изграждането на двете детски градини има значителен принос към подобряването на условията за предоставяне на грижи в ранна детска възраст, както и на образователни услуги в град Пловдив и ще доведе до по-качествена среда за образование и повече възможности за спорт на децата. Внедряването на мерки за енергийна ефективност ще отговори на потребността от намаляване разходите на енергия и ресурси – в съответствие с приоритетите за опазване на околната среда и добро финансово управление на публичните институции.

Проектът е насочен към децата до тригодишна възраст (деца ненавършили 3 годишна възраст към месец септември могат да постъпят в ДГ при условие, че навършват годините до края на календарната година); деца в предучилищна възраст; деца с физически увреждания; персонал на обновените обекти.

„С изграждането на новата ДГ „Каменица“ и новия корпус към съществуващата ДГ „Зорница“ ще осигурим 300 места за деца или поне малко ще успокоим родителите, че децата им ще бъдат част от системата на предучилищното образование“, сподели заместник-кметът Пламен Райчев по време на пресконференцията, която се проведе по-рано през деня.

ДГ „Каменица“ ще разполага с място за 6 групи деца - занималня и спалня, гардеробно помещение, санитарен възел и офис-разливна; физкултурно-музикален салон, кухненски блок и перално помещение; 6 детски площадки за игра навън. Сумата за строителството ѝ е - 4 142 234,88 лв.

Според заданието на проекта в двора на ДГ „Зорница“ в район „Южен“ ще бъде изградена допълнителна пристройка за 5 групи - 125 деца от 3 до 6 г. ,които ще разполагат със занималня и спални, гардеробно помещение, санитарни възли и офис-разливна); физкултурно-музикален салон, салон за прожекции, кабинет по рисуване и фонотека и перално помещение. Допълнително ще бъдат обособени още 5 детски площадки за игра за всяка от групите. Ще бъде направен и ремонт на съществуващ кухненски блок и доставка на професионално кухненско оборудване. Сумата на строително ремонтните дейности е - 3 439 102,80 лв.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Цецо

Цецо

30.10.2021 | 14:08

Кво браво , бе??? Поне половината ще Откраднат …докато тия са на власт…

Отговори
1 0
Родители

Родители

29.10.2021 | 16:28

Браво Кмете, продължавай напред!

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?