Следвайте ни

Нова система: Текущи оценки за студентите, всяка седмица - проект

viber icon

Университетите трябва да въведат текущи оценки за студентите, проекти всяка седмица и извънаудиторна заетост поне 60 часа годишно. Целта е да се учи постоянно, не само преди изпити. "Това е разликата между качествено и некачествено обучение и у нас, и по света. Преподавателите ни не са по-лоши от чуждите, но са по-малко изискващи", обоснова решението министър Красимир Вълчев. То е част от споразумение, което подписа със Съвета на ректорите и синдикатите.

Срещу поетите ангажименти в него се осигуряват пари за по-високи минимални заплати - 1300 лв. за асистент, 1400 за главен асистент, 1500 за доцент и 1600 за професор. Това на места прави ръст 50-60%.

Висшите училища се ангажират да намалят административния персонал, както и академичния състав на възраст над 65 г.  Не трябва да увеличават допълнителните възнаграждения за доктор и доктор на науките, преди да са обезпечили приемливи заплати за младите кадри.

Ще режат и губещи специалности. Такива с атрактивни имена, създадени само да осигурят заетост на някого, посочи Вълчев. Шокиран е,  че има университетски преподаватели на пълна заплата при малко часове - нещо, което е невъзможно в средното образование. Оттук нататък всеки ще има норма от 300 часа. При по-малко няма да взима пълно възнаграждение, освен ако прави наука. "Не е важна нормата, а чувството за отговорност и професионализъм, което искаме да е доминиращо и само това ще подкрепим финансово", категоричен е Вълчев.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?