Следвайте ни

Нова схема в клас: 2 дни на училище, 3 дни – онлайн у дома

С графици за редуване до Коледа училищата намаляват с между 33 и 50% учениците в учебните сгради

viber icon

От понеделник на училище ще се ходи по безпрецедентна схема в учебните заведения, засегнати от коронавируса – с редуване на седмици присъствено и онлайн за всеки отделен клас. На места превключването ще става даже през броени дни – например, в понеделник и вторник учениците ще са в класните стаи, а в сряда, четвъртък и петък пред екрана вкъщи.

Графиците за редуване до Коледа ще намалят средно с между 33 и 50% обичайния брой на учениците от 5. до 12. клас в учебните сгради в Пловдивска област, обобщават от Регионалното управление на образованието. За разлика от подхода до момента обаче, у дома няма да стоят едни и същи класове. 

Снощи изтече срокът директорите да съставят схемите и да ги изпратят в РУО. След съгласуване там от днес започва информирането на родителите.

Както „Марица“ писа, МОН изпрати на школските директори 3 примерни варианта, но всеки от тях е свободен да направи и своя схема, като отчете спецификата на школото, профила на учителите и нивата на заболеваемост. Условието е да не се натрупват повече от 2 седмици онлайн една след друга за едни и същи ученици, защото това се отразява зле на учебния процес, физическата активност и психическото състояние. Заради спецификите по места, бе дадена възможност за още по-голяма гъвкавост –  хибридно обучение, промени в седмичното разписание, разместване на периода за практики и др.

Едно от училищата, които се възползват максимално от дадената свобода, е СУ „Христо Г. Данов“. Там е следван стремежът учениците да имат по-редовно пряк контакт с учителите в класните стаи, като е отчетено и че повечето педагози преподават и в прогимназиален, и в гимназиален курс. Направена  е промяна на учебното разписание. Така от понеделник всички класове са с нова програма. Тя е съставена така, че например за 5. и 7. клас напред присъствено са изместени 50% от часовете по учебен план, а другата половина ще се взимат онлайн. Така, ако има два часа седмично по едни предмет, единият ще е в клас, другият пред екрана у дома.

Решението е 5. и 7. клас да учат присъствено в понеделник и вторник, а после до края на седмицата – от разстояние в електронна среда. Учениците от 6., 9. и 10. клас ще са в училище в сряда и четвъртък, а през другите дни от седмицата – онлайн. За 11. и 12. клас присъствен учебен процес ще има в сряда, четвъртък и петък.

Десетокласниците, които учат програмно осигуряване, също ще ходят на училище в петък. Причината е, че подготовката им изисква софтуер, какъвто нямат у дома, обясни директорката Гергана Аврамова.

Две седмици са много дълго време за учене в електронна среда. Не искаме да оставяме толкова дълго децата без жив контакт,

обясни тя. И увери, че няма опасност някой да се обърка и да забрави да иде на училище – постоянно ще се напомня на родителите през електронните дневници и на учениците в Гугъл класруум. От школото смятат, че този вариант е по-оперативен в сравнение с превключване със стъпка 2 седмици. Още в края на първата ще се направи анализ на ефективността и при нужда ще се внесат корекции.

Освен, че ще осигури по-често пряк контакт между класовете и преподавателите, създаденият график ще е по-щадящ и за педагозите. При него между 3 и 5 дни седмично те ще работят от къщи в по-щадяща среда, която избягва многочислени контакти.  Факт е, че откакто от 5. клас нагоре учениците преминаха на онлайн обучение, болните преподаватели в гимназиален и прогимназиален курс намаляха, казва Аврамова. Повече са обаче заразените в начален етап, който беше и остава в присъствена форма.

Директорите са възприели различен подход - някои ще редуват на седмица, други на две. При всички случаи ситуацията ще продължи да бъде много динамична,

обобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. 

Тя уточни, че има и учебни заведения, които изобщо няма да учат онлайн и остават изцяло присъствено. Това са училища с по-малко ученици и по-големи сгради, които позволяват да се направи организация без досег между паралелките. Такива са предимно частните, но и  Художествената гимназия, където има и специфично обучение  в ателиетата на място.

При подобна специфика други взимат решение на противоположния полюс – отчитайки ситуацията към момента, Националната гимназия по сценични и екранни изкуства иска от министъра на образованието разрешение да премине изцяло в електронна среда.

И при създадената организация с редуване по график остава възможността във всеки момент директорите да поискат превключване онлайн при влошаване на епидемичната обстановка в школото – с аргументиран доклад до министъра, ако се касае за над 50% от паралелките, като решението е подкрепено от Педагогически съвет, Обществения съвет и съвпада с преобладаващата нагласа сред родителите. Такъв доклад вече е пратен от Караджово, където цялото школо минава в електронна среда още от днес до 2 декември.

За абсолютно всички училища до 30 ноември остава в сила и заповедта на министъра на образованието – за превключване онлайн на паралелките от 5. до 12. клас при достигнат праг от 15% отсъстващи във връзка с ковид.

Колко време ще се учи в електронна среда

След задействането на графиците за редуване от понеделник, в следващите 5 учебни седмици онлайн ще учат между 33 и 50% от учениците от 5. до 12. клас в Пловдив. Данните касаят 73-те учебни заведения под тепетата с прогимназиален и гимназиален курс, без началните училища, които не влизат в схемата и ще превключват само при извънредни обстоятелства.

През първата и втората  седмица от периода до Коледа в електронна среда ще са 33% от учениците, през третата – 43%, през четвъртата – около 40%,  а в последните 3 учебни дни преди Коледа – 50%.

В областта от общо 193 учебни заведения графици за редуване в електронна среда ще приложат 93 училища. Там онлайн ще са между 35 и 46% от учениците в следващите 5 седмици. През първата онлайн ще учат 40% в прогимназиален и гимназиален етап, през втората – 35%, през третата и четвъртата – 40%, а в последните дни преди ваканцията – 46%.

Изключенията

Създадените графици към момента не включват начален курс, който остава присъствено. За учениците от 1. до 4. клас обаче пак е в сила вариантът при повишен брой заболели и карантинирани директорите да наредят превключване за до 2 паралелки, а за повече да поискат разрешение от МОН. Но това трябва да се прави само в краен случай.

Според алгоритмите на МОН преминаване на обучение в електронна среда от разстояние е последен вариант и там, където по този начин не може да се осигури качествен процес – например в училища с уязвими групи. С това изискване се съобразява ОУ „Панайот Волов“, където децата са от малцинствата и преминаване онлайн може да създаде сериозен проблем с обхващането им. Освен това към момента в школото няма случай на коронавирус. Затова то остава засега изцяло присъствено.

Заболеваемостта пада след превклюването онлайн

Статистиката за заболеваемостта в системата на образованието отчита спад в седмиците, в които учениците от 6. до 12. клас в Пловдив учат от разстояние в електронна среда. Към 10 ноември, когато Областният кризисен щаб взе решението за това превключване, в Пловдивска област е имало 1050 болни и карантинирани деца и ученици. Сега са 669. Карантинираните паралелки са намели от 18 на 8.

Притеснително е обаче, че се увеличават случаите на заболели в детските градини. В момента болните и карантинирани педагози там са повече (4,03%), отколкото в училищата (2,83%). За децата нивата са съответно 2,47% и 1,74%.

Снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

123

123

21.11.2020 | 11:15

Защо си мислите че като учат присъствено от 1 до 4 клас това е безопасно???Това е меко казано безотговорно към учителите и братята и сестрите им, към родителите им.Ако нямате пари да плащате ,кажете. Но за вас учителите в училищата и градините явно не са важни!!! СРАМОТА!!!!

Отговори
0 0
ИВА

ИВА

19.11.2020 | 18:18

ДЕЦАТА БЕЗСИМПТОМНО БОЛНИ ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ И ПРЪСКАТ ЗАРАЗА. ТАКИВА ГЛУПАЦИ ЛИ СТЕ ТА НЕ РАЗБРАХТЕ.

Отговори
4 4
ДЯДО

ДЯДО

19.11.2020 | 18:16

ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА. ЕЙ , ТОВА ОТ УЧЕНИТЕ ХОРА ПО- ПРОСТИ НЯМА. ЗАТВАРЯЙТЕ БЕ ШМАТАРОЦИ.

Отговори
4 3
Мая

Мая

19.11.2020 | 17:16

А бе вие луди ли сте бе хора каква е тая ваша политика. Затваряйте веднага училищата....... 1до 4 клас експеримент ли си правите? Дайте шанс на народа на избор какво е това от вас???? Вие ни разбихте нервната система Затваряйте училищата.....

Отговори
12 2
Petar

Petar

19.11.2020 | 17:04

Palni shtorotiy y v Bulgaria, imetirate Ispania s prozeduri za da gazite v kalta kato tyk, kato bolni se chudat po kav nachin da prezakat naroda, na smetka da postignat zelta si,za kontrol y vakuna za vsichki grazdani. Bulgario ne se prodaviy nolkova evtino!

Отговори
0 0
Ххх

Ххх

19.11.2020 | 16:10

Безобразие тъкмо децата в къщи и няма такава заболеваемост при тях и отново да стане бум

Отговори
16 3
Да,ама не

Да,ама не

19.11.2020 | 15:24

Поредната безумна идея! Резултата ще е нулев!

Отговори
19 0
само глупости

само глупости

19.11.2020 | 14:13

Пълно безумие! Графика е съобразен за учениците, но за учителите? За тези, които преподават в различни класове? Те ще трябва постоянно да прескачат от присъствено, в онлайн обучение! Ще се налага няколко учители да преподават онлайн от една и съща стая. Като знаем какви и колко са компютрите и интернет връзките в повечето ни училища, не бих искал да съм на тяхно място!

Отговори
20 0
Светла Петрова

Светла Петрова

19.11.2020 | 13:25

А за осми клас как е графика?

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?