Следвайте ни

Нов хит в Техническия – печатен дизайн

Първокурснички от Френската „украсиха” старта на академичната година, след като робот се „смути” от дъжда

viber icon

Специалността „Дизайн и печатни комуникации” изненадващо тази година излезе в челото на най-желаните във филиала на Техническия университет в Пловдив – веднага след „Компютърни системи и технологии”.

Причината е, че под тепетата има голям пазар за такива кадри, тук са най-голяма част от фирмите в бранша след столицата, обясни директорът проф. Въльо Николов.

А новият хит добави във вуза и ново нежно присъствие.  Кристина Михайлова е възпитаничка на Френската гимназия и дойде на откриването на академичната година с желанието да се развива в нова посока –интересна, креативна и иновативна. В ръце с мобилен  телефон с панел от картина на Ван Гог, девойката сподели, че мечтата й е да стане графичен дизайнер, а на това поприще да ползва и двата чужди езика, които владее перфектно – английски и френски.

Враня Вранчева е от нейния випуск във Френската и търсела нещо, което да комбинира двете й страсти – рисуване и математика. Влязох в интернет, намерих тази специалност и ето ме, каза в първия си учебен ден тя.

Висшето училище събра на церемония за откриването само първокурсниците, за да избегне твърде голямо струпване.

Дъждът рано сутринта провали плана стартът на академичната година да бъде даден от робот.

Чувствителната техника остана на сушина, а за студентите занятията започнаха 100% присъствено с готовност да превключване към онлайн лекции, ако се наложи.

Хор „Евмолпея” изпя за начало националния химн и „Вива, академия!”.

Филиалът на ТУ под тепетата приема 450 първокурсници тази година и очаква около 100 задочници в бакалавърските програми. В магистратурите пък стратира прием на 120 човека в държавна поръчка. До седмица ще бъдат обявени конкурсите и за 30 докторантски позиции.

Освен това, което преподават професорите и доцентите, студентите ще трябва да следват стриктно и трите Д – дезинфекция, дистанция и дисциплина. Реализацията им е гарантирана. Нашите студенти не ги чакат дори да завършат и им предлагат договори още, докато следват, каза проф. Николов.

Именно заради това ТУ избрали Йордан Даскалов и Мариан Найденов от ПГ по електротехника и електроника и Петър Малинов, който тази година завършил Механото.

Да си продължим по специалността и да намерим работа, обясниха те мотивите си. Освен всичко останало, висшето училище, което е национален първенец в 6 професионални направления, е и в родния им град.

Снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?