Следвайте ни

Нито едно школо в Пловдивско не иска да превключи онлайн

viber icon

Училищните директори в Пловдивска област не бързат да предлагат преминаване към обучение от разстояние в електронна среда. Такава възможност - без непременно да има препоръка от РЗИ или Областния кризисен щаб, но задължително след съгласуване с МОН, им даде заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев.

Както „Марица“ писа, допълнително условие е училищата да са в област, която попада в червена или оранжева зона по заболеваемост, да има повишаване или голям брой случаи на коронавирус, болни с грипоподобни симптоми или карантинирани.

Нито едно учебно заведение от областта към момента не е направило такива постъпки.

ЕГ „Иван Вазов“ е сред тези, които са в статистиките на щаба в последните дни, а и с едни от най-подготвените учители за обучение в електронна среда.

Нито обективните обстоятелства, нито нагласите на децата, ни карат да мислим за превключване, казва обаче директорката Вихра Ерамян. Към момента под карантина са 66 ученици и учители при 1200 в цялото училище. Няма много болни с грипоподобни симптоми – електронният дневник позволява във всеки момент да се види как се движи тази тенденция, дори спрямо есента на миналата година.

„Учениците също предпочитат да учат присъствено. Колкото и да са подготвени нашите преподаватели за онлайн обучение, децата искат досега с тях, разговорите, прякото общуване. Ще се  придържаме към тази форма, ако не възникне по-усложнена ситуация“, категорична е Ерамян.

След огласяването на новите правомощия на школските шефове началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова се е обърнала към всички директори в областта, подчертавайки,  че става въпрос за дадена възможност, а не за покана за преминаване към онлайн режим. Политиката в системата остава  придържане в максимална степен към присъствено обучение, ако епидемичната обстановка позволява.

Директорите имат най-рано информация за заболели, карантинирани, а и за нагласите на родителите и учениците. Предполага се, че като начало правилно е да се ограничат посещенията на тийнейджъри в дискотеки, нощни клубове и увеселителни заведения, вместо да се спира ходенето на училище, е изразила мнение Киркова. И е препоръчала, ако все пак се отправи предложение от директор за превключване в онлайн режим, то да е първоначално за срок от 7 или 14 дни, а после да се решава наново според ситуацията – за да няма дълго прекъсване на присъствени занятия.

Директор на школо от областта е известил РУО, че има повишаване на отсъстващите, но само в 9. и 12. клас. Оттам го посъветвали да изясни дали не е свързано с обхвата на децата, тъй като има ученици от малцинствата, или става въпрос за здравословни проблеми. Съветваме  да се търси информация и от РЗИ, защото там имат поглед върху картината със заболеваемостта във всяка населено място, каза Киркова.

Тя е категорична, че няма място за емоционални решения, като РУО остава на разположение за всички възникнали казуси. Както „Марица“ писа, регламентът при постъпки на директор за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда изисква това да бъде подложено на гласуване от Педагогически съвет, да се подкрепи от Обществения съвет и да съвпада с нагласите на преобладаващата част от родителите.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

бхужгъ

бхужгъ

28.10.2020 | 12:20

Това е абсолютна неистина, да не кажа чиста лъжа. Липсата на каквито е да качества у пишещата освен слугинаж е очевидно. Има родители, които заявяват, че няма да пускат децата на училище и всячески търсят начини за това. Явно на директорите не им се иска, че няма над кого да дерибействат и да се правят на велики и да избиват всякакви комплекси.

Отговори
2 0
Дидка

Дидка

27.10.2020 | 16:57

Надали няма желаещи! Повечето учители са 50+ и със заболявания. Истината е,че директорите не желаят да взимат решения! Абсолютно необективно представяне на материала!

Отговори
11 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?