Следвайте ни

Николай Денков към учителите: Спечелихте възхищението на цялото общество

Министърът на образованието пожела на цялата образователна система уроци в реална среда след дългите месеци на редуване с онлайн учебен процес

viber icon

"Честит празник на всички просветители! Да си преподавател в училище или университет днес е призвание, което идва с предизвикателството да предадеш знанието на новите поколения, които растат в свят на постоянен технологичен напредък. Вие носите огромна отговорност и заслужавате най-висока похвала". Това гласи празничното обръщение по повод 24 май на министъра на образованието Николай Денков. Той благодари на преподавателите, като отбелязва, че в трудните условия на пандемия те се оказаха  на бойната линия като лекарите. И отбелязва, че 24 май е празник и на всички родители, защото в сложните условия те направиха и невъзможното да подкрепят децата си в необичайния формат на учебен процес.

Ето пълния текст на обръщението

 

Уважаеми учители, 

Уважаеми учени и преподаватели,,

Уважаеми български творци и хора на духа,, 

Уважаеми родители,

Скъпи деца, ученици и студенти, 

 

Днес е един от най-значимите български празници, символ на достойнство, традиция и духовност, на който отдаваме почит на великото дело на светите братя Кирил и Методий. Създаването на българската азбука е едно от най-забележителните събития в историята на човешката култура. Неговото значение отдавна е надскочило границите на България и е сложило своя отпечатък върху развитието на цяла Европа, а и извън нея. 

Честит празник на всички просветители! Да си преподавател в училище или университет днес е призвание, което идва с предизвикателството да предадеш знанието на новите поколения, които растат в свят на постоянен технологичен напредък. Вие носите огромна отговорност и заслужавате най-висока похвала. 

А напредъкът би бил невъзможен без учените - без умовете, които не просто виждат, но и създават бъдещето. Науката ни води към неразкрити и непознати светове. Тя е път към утрешния ден, по който се обединяват хора и идеи, за да разширят границите на човешкото познание и да намерят решения на глобалните обществени задачи. Затова специално поздравявам представителите на научната и академичната общност по случай днешния празник. Благодаря Ви за Вашия труд, упорство и постоянство, за Вашето визионерство и усърдие. Признателен съм, че вдъхновявате младите хора да поемат по вълнуващия път на науката.

През последната година цялата ни образователна система - всички педагогически методики, знания и умения бяха изправени пред тежко изпитание. Пандемията от COVID-19 буквално за една нощ изпрати Вас – учителите и преподавателите, на бойната линия почти наравно с лекарите. Със своя всеотдаен труд и немислима до неотдавна адаптивност към новите реалности Вие спечелихте възхищението на цялото общество. Превъзмогвайки трудностите, с много любов и търпение успяхте да накарате учениците и студентите да бъдат активни участници в образователния процес при необичайни обстоятелства.

За всички нас това беше за първи път. Не само за учителите и за децата, но и за родителите, без чиято помощ образователната система още по-трудно щеше да се справи. В тази безпрецедентна ситуация родителите повярваха в преподавателите. Учиха заедно с децата си и направиха дори невъзможното, за да им помогнат да усвояват учебното съдържание, да придобиват нови знания и умения въпреки физическата дистанция. Да са пълноценни, последователни, дисциплинирани и уверени в себе си.  Ето защо 24 май е празник и на всички Вас, уважаеми родители. Благодаря Ви за доверието и подкрепата!

Скъпи ученици и студенти, поздравявам и Вас за съзнанието и мотивацията, които проявихте по време на обучението в електронна среда! Знам, че не беше лесно. Благодаря Ви, че сте отговорни и дисциплинирани. 

Пожелавам на всички нас образователният процес да продължи в реална учебна среда, защото нищо не може да замени живия контакт между учител и ученик, между преподавател и студент. Той е решаващ както за образованието, така и за възпитанието и социалната осъзнатост на младите хора.

Днес България е част от една общност, обединяваща много държави на Стария континент, а нашата азбука, наред с латинската и гръцката, е една от трите азбуки на тази общност. Българското слово е свещено! То ни обединява като народ и ни кара да се гордеем, че сме различни и неповторими. В световното културно наследство името на България винаги ще свети с буквите на солунските братя и с първите думи, преведени от Константин-Кирил Философ на български език: "В началото бе словото…"

Честит празник!

 

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

159

159

24.05.2021 | 12:42

"" Със своя всеотдаен труд и немислима до неотдавна адаптивност към новите реалности Вие спечелихте възхищението на цялото общество." Този министър явно живее в паралелен свят, защото повече от година не спряха упреците, обидите и подмятанията към всички учители от страна на обществото за това, че нищо не правят и сега - ново 20. И кога се е говорило истината? - Тогава или сега?

Отговори
3 0
vhilop

vhilop

24.05.2021 | 12:40

"" Със своя всеотдаен труд и немислима до неотдавна адаптивност към новите реалности Вие спечелихте възхищението на цялото общество." Този министър явно живее в паралелен свят, защото повече от година не спряха упреците, обидите и подмятанията към всички учители от страна на обществото за това, че нищо не правят и сега - ново 20. И кога се е говорило истината? - Тогава или сега?

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?