2374
Следвайте ни

Николай Денков: Целта е до Коледа между 80-90% от големите ученици да се върнат в клас

viber icon

Сред родителите има съпротива срещу тестването, която е необоснована, тъй като и заболеваемостта е по-ниска, а по-щадящи от тези тестове няма. Големите ученици свикнаха да са вкъщи, а на тях им предстоят изпити в края на годината, така че моят призив и към родителите е да ги подтикнат - те трябва да бъдат в класните стаи. Това заяви в студиото на "Денят започва" в БНТ министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

Той коментира новите правила за връщане на децата в клас, които влизат в сила от 15 декември - според тях ще се учи присъствено ако 30% от учениците в паралелка се тестват или имат зелен сертификат. Досега, ако за 50% от учениците нямаше съгласие за тестване или зелен сертификат, паралелката оставаше в електронно обучение, което ощетяваше желаещите да учат присъствено.

Според просветният министър целта е "да има повече деца в класните стаи", защото всички от образователния сектор са единодушни, че "колкото повече деца в класната стая, толкова по-добре".

От 15 декември: Ще се учи присъствено, ако 30% от учениците в паралелка се тестват или имат зелен сертификат

В момента присъствено се обучават близо 90% от учениците от 1 до 4 клас. При по-големите - 63%. Министърът поясни, че тестове са осигурени за следващата седмица.

По повод доставката на тестовете, която се проверява от КПКОНПИ, проф. Денков потвърди твърденията в публичното пространство, че когато са обсъждани цените и избора на доставчик експертите на МОН са били помолени да напуснат тази експертна група.

"Това е вярно, нашият представител беше там основно, за да каже какви са изискванията, за да могат да бъдат приети тестовете от родителите на децата. Нашият представител си свърши работата, за която беше отишъл. Министерството на здравеопазването се съобрази с нашето желание да бъдат максимално щадящи", поясни проф. Денков.
Колкото до забавянето на доставката на тестовете, просветният министър отговори, че няма пряк досег с фирмите които доставят, а процедурата си върви в здравното министерство. Ето защо той няма представа дали е предвидено в договорите това забавяне.

На въпроса има ли напрежение между него и здравният министър д-р Стойчо Кацаров, Денков отговори:

"Основното е, че породиха напрежение между родителите и учителите. Това, което не трябва да се случва е да се казва, че тестове има и децата тръгват на училище, няколко пъти се случи от Министерството на здравеопазването. В петък всички научават, че децата в понеделник тръгват на училище, а ние нямаме тестове и аз се оказвам лошото ченге, което казва "ама няма да ходят децата ви на училище", защото иначе ние нарушаваме заповедта на министерството на здравеопазването", каза проф. Николай Денков.
Ние трябва да оправим отношенията между институциите, няма значение кои са министрите, т.е. когато се взимат решения за нашата система, първо да има представител на обсъжданията, за да казва какви ще са последствията и вотро, не трябва да се правят промени от днес за утре. Това е неприемливо, допълни министърът.

Ако нямаме тежка вълна през следващата календарна година - февруари-март, тогава удължаване на учебната година не се очаква. Ще има допълнителни седмици за подпомагане на учениците, но са таргетирани - там където има конкретни проблеми, каза още проф. Денков

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

15975

15975

11.12.2021 | 21:12

Не знам какво е целта, но по наблюдения най-големите не искат и затова сега е лесно - не попълват декларация за съгласие за тестване и си кибичат вкъщи и правят каквото си искат и се крият в т.нар. оналйн обучение и си ходят с мама и тати по курорти, а иначе сме много загрижени, е трябвало да ходят на училище. Ако е така, махнете тестването, премахнете ОРЕС=а по желание и задължете всички да са в училище, Иначе сътворихте невъобразим хаос господа министри . Защо не сложат за министър, някой, който знае какво се случва в това образование и особено в средното?

Отговори
2 0
Тая отврат няма ли да сдава поста и багажа

Тая отврат няма ли да сдава поста и багажа

10.12.2021 | 10:12

От чифутите-соросоиди единствено по-долни и непотребни са техните блюдолизци. Продават се за жълти стотинки. Свещи да купуват с тях дано.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?