1553

Никога не е късно: 62-годишен се явява на матура заедно с абитуриентите

Около 300 зрелостници от Пловдивско не са допуснати заради двойка за годината

62-годишен „зрелостник“ ще се яви на матурата по български език и литература заедно с абитуриентите, които тази година навършват пълнолетие.

Около 300 ученици от випуск 2024 обаче няма да имат тази възможност – не са допуснати до държавния зрелостен изпит, защото са получили двойка за годината и не са успели да вземат поправителния изпит. Вчера до последно в училищата се провеждаха поправки, за да се даде последна възможност за явяване днес на матура по български език и литература.

За нея в Пловдивска област подадоха документи общо 4853-ма човека. От тях 348 са завършили предишни години. Както "Марица" писа, двама се възползват от дадената от тази година възможност за второ явяване в опит да повишат оценката си от първото и после да я ползват за кандидатстване във висше учебно заведение, без това да се отрази на успеха в дипломата им. Окачва се реално на изпита да се явят около 4560 души.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература започва в 8,30 ч.  и ще се проведе в 69 учебни заведения в Пловдивска област. Зрелостниците са разпределени в 386 зали. За провеждането на матурата по правилата ще следят 1301 квестори, като задължително има и видеонаблюдение.

Тази година в цялата страна има само един зрелостник под карантина - заради заболяване от коклюш, и той и от Пловдивска област. Ще положи матурата по български език и литература в отделна, изолирана зала. Двамата квестори в нея са прекарали болестта и имат имунитет.

За да се осигури безпроблемно протичане на матурата, от РУО-Пловдив са разпратили писма за съдействие до МВР и ЕVN. В последни момент вчера ще наложи подмяна на квестори, които са се отказали да участват в изпита. Над 70 „резерви“ влязоха на тяхно място, за да се обезпечи провеждането на матурата по български език и литература в Пловдивска област.

Вторият задължителен зрелостен изпит е в понеделник – на 20 май, и в Пловдивска област ще се проведе за 4725 зрелостници. От тях 2133-ма ще държат матура по предмет от профилиращата подготовка в гимназията, а 2592 – по теория и практика на професията.

Резултатите се очакват до 7 юни.

Очаквайте подробности за вълненията на зрелостниците и за историята на Румен, който опитва да вземе матурата на 62 г.

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?