1553
Следвайте ни

Неочаквана ваканция! Директори поискаха 6 дни между сроковете

viber icon

Извънредна ваканция за учениците от 28 януари до 2 февруари поиска  Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България. Предложението ще бъде внесено в понеделник до министъра на образованието.

Организацията на школските директори се мотивира, че от една страна това ще е реална почивка между първия и втория учебен срок за децата - от петък до вторник, което прави 6 дни заедно с уикенда. Според одобрения към момента график междусрочната ваканция е само един ден - 1 февруари, който се пада във вторник и не може да се слее с почивката в събота и неделя.

От друга страна пауза в учебния процес ще помогне  за нормализиране на трудната ситуация с отсъствието на учителите поради заболяване или карантиниране.

Всеки ден регистрираните случаи на положителни тестове в училищата растат. От завръщането на децата след коледната ваканция са скочили над 3,5 пъти. Справките на РЗИ показват, че всеки ден в Пловдивска област има нови регистрирани случаи в по 20-ина училища.

Такава ваканция ще е също възможност  за откъсване на всички ученици за седмица от училищната среда и възможност за нормално започване на втори учебен срок, добавят от директорската гилдия, като се надяват на подкрепа от МОН и синдикатите.


Синдикат "Образоване" към КТ "Подкрепа" също обмисля възможността за извънредна ваканция, но с евентуални дати от 31 януари до 4 февруари, научи "Марица от лидера му д-р Юлиян Петров. В този дни допълнителните почивни дни биха били 4, но само в една седмица, като така ваканцията би се сляла с двата уикенда преди и след нея.

Идеята за по-дълга пауза между първия и втория срок се одобрява и от голяма част от директорите, включително членове на другата браншова организация в гилдията - Сдружение на директорите в средното образование. Сред тях е шефът на Хуманитарната гимназия Емил Начев.  В момента в училището има 15 болни преподаватели от общо 60. В паралелките заради ковид отсъстват по 6-7 деца, но само една е карантинирана.

Все по-трудно се намира  заместник - викаме пенсионирани учители и ползваме колеги от банката с кадри на Региноналното управление, обясни Начев.

Според него 3 допълнителни дни почивка няма да се отразят в голяма степен на учебния процес. В нашата система учебната година трябва да е 36 седмици, а обикновено са 38.  Освен това до момента не са загубени учебни дни, откакто всяко прекъсване на присъствените занятия е преминаване към обучение от разстояние в електронна среда. Преди пандемията имаше дълги грипни ваканции, а дори и тогава се наваксваше с преструктуриране на учебния материал.

По неофициална информация с много болни учители под тепетата са СУ "Св. Патриарх Евтимий" и Математическата гимназия.

Още в края на миналата седмица Пловдив и Брезово прехвърлиха заболеваемост 750 на 100 000, при която до момента се минаваше онлайн. Превключване обаче не бе предприето - в очакване на новия план на правителството за справяне с ковид кризата. Според него база за мерките вече ще е пълняемостта на интензивните отделения и училищата ще затварят чак, когато тя достигне критичните 80%.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

МНБ

МНБ

16.01.2022 | 22:18

Повечето ученици са в ОРЕС и правят каквото си искат.Едни са на ски в Пампорово, други - на шофьорски курсове, трети - работят и дори се карат с учителите, когато последните поискат да се явят в училище, за да бъдат изпитани. Наглостта на цялата нация е тотална, а министърът нехае. Само се крие зад кухи фрази. Само тези, които искат да учат са на училище, но те учат и когато са онлайн, за разлика от останалите, които искат да се скрият зад екрана и да препишат или някой да им подскаже в успореден чат.

Отговори
6 0
Десен

Десен

16.01.2022 | 20:39

Синдикатите просто спасяват правителството, което заяви:"Никакъе локдаун!" Да ама децата и учиъелитр са болни. И затова сега се предлага услужливо ваканция!

Отговори
5 0
Жоро

Жоро

16.01.2022 | 10:40

По масовката от хейтване се разбира, че тези директори безделничат и нямат нагласа за работа, явно са се отдали на по приятни занимания

Отговори
3 10
Анонимен

Анонимен

16.01.2022 | 08:43

Пускайте децата в грипна ваканция или онлайн, не ни будалкайте с три дни междусрочни!!

Отговори
21 2
Анонимен

Анонимен

16.01.2022 | 08:37

Абсолютно неадекватни действия, хайде няма нужда да подхвърлят трохички, като на кученца!!! Да пускат децата от поненелник онлайн или в грипна ваканция трябва!!, не масово да заразяват деца, учители и родители и да ни разиграват като маймуни, 3 дни+ междусрочна няма да реши проблема с ковид вируса точно в пика, напротив!!

Отговори
20 0
Даскалов

Даскалов

15.01.2022 | 20:12

Правилно вече трета година почиват заплатите им двойни и ги мъчи яка умора най добре да дойдат юни да закрият учебната година. Нямат срам

Отговори
12 43
Даскалова:

Даскалова:

15.01.2022 | 20:21

Ми що не си станал даскал, бе - мрънльо? Ааа, видях - не си от най-грамотните!

Отговори
37 7
Аууу

Аууу

15.01.2022 | 20:36

А вие сте едни грамотни...хайде да сме срещали "даскалици". Още като проговори на тежък селски диалект, разбираме колко много е учила.

Отговори
11 22
Даскалов

Даскалов

15.01.2022 | 20:43

Ми щото ти си ми се била даскалка

Отговори
5 16
Пуснете от понеделник онлайн децата от 5кл нагоре

Пуснете от понеделник онлайн децата от 5кл нагоре

15.01.2022 | 23:33

А, бе децата ни са болни. Не виждаш ли, тия новите имат план - оставят всички да се разболеят и който оживее. Така няма нужда от ваксинация, естествен имунитет.

Отговори
28 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?