46

Небивалици от А до Я

„Небивалици с буквите от А до Я” е книга, в която главен герой е азбуката. Всяка небивалица започва с кратко стихче за съответната буква. Така децата неусетно и като на игра  научават азбуката и правят първите си стъпки в самостоятелното четене. Но по-важното е друго. Това е книга, която показва на децата цялата красота, богатство и пластичност на нашия език. Книга, в която буквите и думите танцуват сред фоейрверките на взривно въображение

Автор на тези главозамайващо пъстри небивалици е Цвета Брестничка, а художник на илюстрациите е Албена Каменова, без чиито рисунки книгата изобщо нямаше да е същата. Забавните персонажи ви посрещат на всяка страница, надничат от полетата край текста, намигат ви от най-неочаквани места. Изразителните, мили и детайлни илюстрации ви карат да потънете в тях и да усетите полъха на вятъра, докато  видричката се излежава на сала, който се носи по реката. 

Случвало ли ви се е да се озовете на някое великолепно място, а после, като се опитате да го опишете, колкото и да говорите за цвета на небето, за аромата на цветята, за ширналия се простор, не успявате да го опишете. Не може да се разкаже, трябва да се види със собствените очи. Има и такива хора. Описваш, описваш, но никога не успяваш да предадеш онази пълнота, с която те изпълват. Трябва да ги срещнеш лично. Има и такива книги. Колкото и да говориш за тях, все не е достатъчно. Трябва просто да ги разгърнеш.

„Небивалици с буквите от А до Я” (изд. „Фют”) е точно такава книга. Още щом я отвориш, сякаш попадаш в пъстър, шумен, шарен и забавен калейдоскоп, който така те завихря, че имаш чувството, че си полетял с вълшебно килимче. Буквите от азбуката буквално оживяват и започват да разказват невероятни истории, изпълнени с много смях и неудържимо веселие. „А” ще ви разкаже за акулата в Ахтопол, която мечтае да стане актриса и да свири на арфа. „Б” ще ви разсмее с небивалата история за една баба с бастун, балтон и малко багаж, която полетяла с един голям бял балон. А с „В” ще се озовете отвъд връх Вихрен при висок въздишащ вулкан, от който се вдигат весели облачета пара… и така чак до „Я”, където ще се срещнете с един язовец с яке на райета, с ято яребици и с яркочервена ябълка. 

Колкото и пъти да се връщате към книгата, едно е сигурно – небивало забавление очаква не само децата, но и възрастните, които ще ги четат. В месеца на буквите писателката Цвета Брестничка отправя послание към децата. Пазете книгите – те са нашето вълшебно съкровище!

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?