Следвайте ни

Назрява студентски бунт срещу затварянето на университетите

Младежите искат поне хибридно обучение, за да се вземат практиките, ако не няма да внесат таксите за втория семестър

viber icon

Студентски бунт назрява след заповедта на министъра на здравеопазването, която затвори за две седмици гимназиите и висшите училища и прати младежите да учат в електронна среда.

Днес на среща на Студентския съвет в Аграрния университет  студентите са изразили опасения, че забраната ще продължи и след първоначалния срок от 14 дни. Предупредиха, че са готови за протестни действия, ако това стане, каза председателят Христо Козаров.

Младежите подготвят свое становище, което ще пратят до МОН и МЗ. В него настояват да се остави възможността ректорите да взимат локални решения според ситуацията във висшите училища.

Очаква се към позицията на студентите от Аграрния да се присъединят и техните колеги от АМТИИ и УХТ.

В нашия университет няма нито един болен преподавател, а случаите на заразени студенти са само два – на младежи от Каварна и Търговище, които не са били контактни, изтъкна  Козаров. Затова е неоправдано да се блокират присъствените занятия.

 

Най-притеснително за него и колегите му е, че затварянето прави невъзможно взимането на практиките. За да избегне именно такава ситуация при влошаване на епидемичната обстановка, ръководството на Аграрния университет предварително изтегли до края на ноември тези занимания. "Сега не можем да ги проведем. Пред същия проблем бяхме изправени и миналата пролет, като има невзети още оттогава. Изправяме се пред невъзможност да се дипломираме", обясни Козаров, който е студент в последен курс.

В същото време учебното заведение разполага с големи бази, които да осигурят спазване на мерките, разписани са и се следват такива регламенти. „А и на полето не може да се заразим. Как обаче, ако ни спрат от полето, ще станем агрономи?”, питат студентите от Аграрния.

Категорични са, че за вуза най-големият компромис при ситуация като сегашната е хибридно обучение – именно така започна академичната година.

На срещата студенти са изразили и намерението си да замразят следването, ако се окаже, че скоро не могат да се върнат на лекции и упражнения. Заявили са дори, че при такова положение няма да внесат таксите си за втория семестър. Ако това се случи, вузовете ще бъдат изправени пред безпрецедентна ситуация.

Студентите  очакват отново проблеми и по отношение на общежитията – при по-дълъг период на онлайн обучение повечето се прибират по домовете си, но не са освободили стаите и продължават да дължат таксите. През пролетта след намесата на министъра на образованието бе направен компромис и те бяха намалени.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

zia

zia

29.10.2020 | 04:30

Моят приятел печели 77 долара на час на лаптопа. Уволнен е от работа преди 5 месеца, но миналия месец спечели $ 10258, като просто работи от вкъщи с програма, която намери онлайн. Това е, което той прави ... Изпробвайте сами===>>>Careerclub9.com

Отговори
2 1
ПУ Паисий Хилендарски

ПУ Паисий Хилендарски

28.10.2020 | 20:29

Точно така никакво плащане за втори семестър. Вдигнаха ми тази година семестриалната таксата с 30% , 900 лв за да ми пращат email нон стоп. Държавата да ни връща парите. Бойко, връщай ни парите писна ни от глупавите ви онлайн лекции.

Отговори
13 9
може да прекъснат

може да прекъснат

28.10.2020 | 19:59

"На срещата студенти са изразили и намерението си да замразят следването.." - Всеки студент може да прекъсне следването си и да чака докато обстановката се нормализира. А това вероятно ще стане, когато се произведат достатъчно ваксини. Студнтите с право искат да учат нормално и да ходят на дискотеки, но епидемията не е прищявка на някой министър или ректор. Всички имат право на живот и здравословни условия на труд и обучение.

Отговори
7 7
....

....

28.10.2020 | 19:20

Студентите са мръсни същества които се факат и носят зарази. Затворете ги и ще сме добре

Отговори
2 14
ГЪДЮ

ГЪДЮ

28.10.2020 | 19:01

НЕ МОЖЕ ОБРАЗОВАНИ МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА,КАКВИТО СА СТУДЕНТИТЕ, ДА ГОТВЯТ БУНТОВЕ,СВЪРЗАНИ С К-19.БУНТОВЕТЕ В СОФИЯ,В ТРИГЪЛНИКА НА ВЛАСТТА, СА СЪВСЕМ ДРУГА РАБОТА ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА УЧАСТНИЦИ И ОРГАНИЗАТОРИ,НЕЗАВИСИМО,ЧЕ ПОСЛЕДНИТЕ ИМАТ ДИПЛОМИ,А И НЯКОИ ОТ УЧАСТНИЦИТЕ...

Отговори
6 6
Симо

Симо

28.10.2020 | 17:35

В Германия просължава онлайн обучението Граматиков! Май ти си за преглед. Значи само ние не можем,ние сме вечното изключение.За това сме на тоя хал.Все се мислим за прецакани. Вечно сме бг тарикати.Щом трябва,има заповед и тя се изпълнява.П.ост народ

Отговори
18 11
Васко

Васко

28.10.2020 | 17:17

Какъв бунт, мало.умници, да се пишат доброволци в някоя болница с Ковид! Те щото са се скъсали да учат в Аграрния, светът се тресе от пандемия, те се бунтували, я по-смирено!

Отговори
24 14
Граматиков

Граматиков

28.10.2020 | 17:27

Май твоята глава се тресе. Колкото по-рано се прегледаш, ще е по-добре.

Отговори
8 17
васко

васко

28.10.2020 | 21:35

Като тиу натресят Ковид ще се вразумиш, наясно ли си колко се учи в Аграрния, че в движение им се дават оценки само и само да има студенти, направи си труда да видиш средното ниво и ще ти стане ясно!

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?