46

Назаем от японските майки или бенто бокс по нашенски: Обядът в кутия - като Спондж Боб

Как обядът за ученика да бъде здравословна храна, която се побира в кутия и при отварянето й след няколко часа в раницата все още изглежда добре?

Пред това ежедневно предизвикателство е изправена всяка майка на ученик. Всеки ден. Цяла учебна година - от септември до юни.

Времето с трите хранения по специалните рецептурници в детската градина вече е отминало. И нека да сме честни - в много от училищните столови обядът остава недокоснат от децата. Но какво да поберем в една кутия, така че да е полезно, да не се разтече и да не се развали до обяд?

Признати специалисти в това са майките на японските деца. С продукти от най-близкия магазин, малко ориз и много въображение те превръщат училищния обяд в любим анимационен герой. Създават от късчетата месо и зеленчуци свой код, с който могат да отправят послание за обич към детето или пък да кажат на съпруга: „Много съм ти сърдита!“.

Изкуството да се сготви и подреди обяд в кутия, който съдържа и послание или намигване, се нарича бенто бокс и се корени в нежната душа и изящната култура на хората от Изтока.

Бенто в японската кухня  е единично опакована или поставена в кутия порция, която най-често съдържа ориз или юфка, риба или месо, с мариновани и варени зеленчуци. Думата 

   буквално означава "удобен".

Контейнерите са популярни като бенто бокс и ги има в много варианти - от масово произвеждани за еднократна употреба до фина ръчна изработка от лакирано дърво или пък с модeрната визия, повлияна от IBM и Lenovo. Вече се произвеждат и в термовариант, който задържа храната топла в продължение на около 6-7 часа.

Бенто бокс порциите за обяд са достъпни в цялата търговска мрежа  в Япония и в специални бенто магазини. Въпреки това, домакините често отделят време за внимателно подготвени кутии за обяд за съпрузите, децата или себе си.

  Даже има различни школи във визията

Kyaraben обикновено са украсени специално за децата - да изглеждат като популярни герои от японската анимация, комикси или видеоигри. Друг популярен стил е Оekakiben, което значи "картина" - декорацията наподобява хора, животни, сгради и паметници, предмети и растения. А състезания излъчват първенци сред аранжорите, които постигат най-добра естетика.

През 17. век бенто бокс става задължителен атрибут при пътуване, като храната се увива в бамбукови листа. Даже се появяват готварски книги за бенто.

Историческите сведения сочат, че първата кутия с обяд от типа бенто бокс е продадена през юли 1885 г. на гара в северната част на Япония. Някъде по това време, когато училищата още не предлагат обяд, как да се подготви и декорира кутията, става предизвикателство за майките на ученици.

  Европа скоро „открадва” идеята и я прилага в сандвича

По времето на Първата световна война бенто е вече луксозен артикул от метал, който осигурява лекота и създава илюзия за сребро. А да го носиш в училище става знак за принадлежност към прослойка с по-висок статут - след няколко години с катастрофални реколти в район Такоху се оказва, че бенто могат да си позволят само богатите.

Следва период, в който модата отмира, заместена от „униформения” обяд в столовата. За да се завърне триумфално през 80-те години на миналия век, когато микровълновата печка влиза в кухнята на всяка домакиня. По това време скъпите кутии от дърво и метал са заменени с евтини за еднократна употреба, но в японските училища все още има и от онези, които са направени от ръка на занаятчия. А бенто вече е в торбичка и с подложка за масата.

 

 Да се консумира е лесно и удобно, но не и да се приготви

Майките в Япония подготвят съставките от предния ден, а на сутринта само сглобяват и опаковат. От тях се очаква да създадат бенто за децата, като съчетаят едновременно хранително балансирано и естетически приятно хранене.

Подобна традиция има и във Филипините (баон), Корея (досирак), Тайван (бианданг в мандарин и пиан-ези в Тайван), Индия (тифин) и на Хаваите.

В семейното бенто, освен детското, има и тъй нареченото бенто за отмъщение - Shikaeshiben. Съпругите го подготвят като гневно писмо до мъжа си - „пишат” обиди в храната или я сготвят така, че да не става за ядене. 

 

Формички от сладки вършат работа

Зави ли ви се свят от толкова много бенто? Не бързайте да казвате, че тези кулинарни хватки може и да са обичай за източните народи, но тук е България и къде ти сутрин време за подобни разточителства като да редиш Спондж Боб от кашкавал...

Може да е и по-простичко. Сигурно имате формички за коледни и великденски сладки. Нарежете с тях продуктите за сандвича и скучната филия с няколко резена отгоре веднага ще се превърне в симпатични хапки, набодени на парти клечка - пеперуди, звезди, риби.

Едно сърчице от топено сирене върху принцесата с кайма ще каже на хлапето: „Обичам те!”, сред трудното контролно. Мечокът с усмивка от краставица и сърце от маслина би добавил: „Какво ще кажеш за една прегръдка?”.

Не е толкова трудно сандвичът да стане, да кажем, бухал - с очи от яйце и маслини.

Е, вие сте на ред да създадете съвсем свой код на грижа и обич от кашкавал, салам и кисели краставички.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Пловдив

Пловдив

24.09.2023 | 16:41

А пижо и пенда , а хитър петър , а бай Ганьо , а сънчо , а всички други Български анимационни герой . Важно е да ближете американските помяри по задните части.

Отговори
3 1
dtret

dtret

24.09.2023 | 15:02

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами: -=---->>> https://marketl.ink/biocom

Отговори
0 0
Мама съм и аз, но без кутия

Мама съм и аз, но без кутия

24.09.2023 | 12:56

А, не чаках мечока да ми каже "Обичам те!", казваха го мама, татко, кака.И ми казваха да съм добра!

Отговори
5 0
Мама съм и аз, но без кутия

Мама съм и аз, но без кутия

24.09.2023 | 12:52

Ох, смея се и сълзи ми текат. Милото мамино детенце, как храната да му бъде здравословна, ми то може да се разболее в училище?! Аааа, я да му подсигурим луксозна кутия, Ами да му сипем вътре супичка, да има морков нарязан на звездички, що пък не и кюфтета по чирпански, спагети, сармички, сандвич със сьомга... А, ми тараторче в шише, да си побутва залъчето. Даааа, всеки ден изпитание пред милите мами. Ауу, трябва и десертче - мъфинче, желенце... Те затова синчетата са дебелички, готованковци, консуматори. А преди, кеф! Една баница, най- много сандвич, за които нямаше време, просто защото бързахме да чуем звънеца и да хукнем навън, да се помайтапим, да си споделим, да се смеем...

Отговори
7 2
Хаха

Хаха

24.09.2023 | 13:12

Тия, дето плюскат купешка храна сега са дебеличките. Децата, които си носят обяд в кутия са с нормално тегло. Лични наблюдения.

Отговори
4 4
Пловдив

Пловдив

24.09.2023 | 16:45

Еи педофил ти много не наблюдавай чужди деца а и да ги коментираш .

Отговори
0 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?