Следвайте ни

Най-висок бал в „Право“ на първо класиране в ПУ

viber icon

Въпреки че тази година отпаднаха приемните изпити за специалност „Право“, в Пловдивския университет ще я учат пак само отличници. Бал 35,10 при максимален 36 закова последният приет на първо класиране в задочна и платена форма, а за редовните студенти чертата е на 35,01 за жените. „

Това е най-високият бал измежду всички 102 специалности в Пловдивския университет. Правото бе и най-желаната специалност тази година.

Общият брой на участвалите в първо класиране е 6187, като от тях 2786 човека се явиха на конкурсните изпити от редовната сесия от 28 юни до 2 юли, а останалите се броят за място само с оценки от ДЗИ, съобщи зам.-ректорът проф. д-р Антон Илиев. Миналата година общият брой на кандидат-студентите в първи тур е бил 5751. Това превръща настоящия резултат в своеобразен рекорд предвид променените условия за кандидатстване и прием във всички висши училища в страната, каза проф. Илиев.

Записването на приетите ще продължи от 8 до 17 юли включително, само в работните дни. На 21 юли ще бъде обявено второ класиране. Тази година висшето училище не предвижда трето класиране, а само допълнително за запълване на единични свободни места в някои специалности.

Най-много кандидати са заявили като първо желание „Право” в редовна форма – 510, а най-голям брой кандидати, независимо от поредността на желанията си, са посочили „Маркетинг” – 1191.

Общият брой на отличните оценки от редовната изпитна сесия е 282, от които 106 са пълните шестици. Най-много оценки 6,00 има по математика – 25, а общият брой на отличните оценки по предмета е 37.

Оценки „Много добър“ и „Добър“ са получили съответно 478 и 527 кандидати. Със среден резултат са 202-ма. Оценка „Слаб” имат 184 човека, което е над три и половина пъти по-малко в сравнение с миналата година, уточни зам.-ректорът проф. д-р Антон Илиев.

Все още не се е провел изпитът по „Актьорство за драматичен театър“. По традиция той е през септември в три последователни дни. През тази година датите са 7, 8 и 9 септември, а класирането ще бъде оповестено един ден след обявяване на резултатите от изпита.

Снимка: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?