46

Най-висок бал в МУ - за медицина, но не стигна максималния 42

Изравнени сили във "Фармация" - приетите жени и мъже са с много близки резултати

Между 41,73 и 28,20 е балът на всички приети на първо класиране мъже и жени в Медицинския университет при новия начин на балообразуване тази година. Оценките от приемния изпит по химия и биология се утрояват, като към тях се прибавя и резултатът от матурата по български език и литература. 

При този начин на изчисление, макар да имаше кандидати с по две шестици на приемния изпит, няма приет първокурсник с максималния бал 42.

В специалност "Медицина", където обиковено се влиза с най-високи резултати, това отново е така. Първата жена в списъка е с бал 41,73. Прави впечатление, че първите 19 са с бал над 40, а до последния приет балът пада само до 37,05.

Класираните мъже са с между 41,07 и 30,88.

Така първите приети в специалността от двата пола са с близки резултати, но разликата между последното момиче и последното момче е над 6 единици.

В специалност "Дентална медицина" класираните жени са с бал между 40,85 и 34,88, а мъжете - между 38,68 и 28,20. Разликата между последната приета жена и последният класиран мъж отново е над 6 единици.

В специалност "Фармация" обаче силите за първи път са много изравнени - първото класирано момиче е с 41,03, а първото момче в списъка - с 41,08. Чертата е теглена съответно на 28,43 при жените и 28,36 при мъжете.

Записавнето е до 13 часа на 15 юли.

Второто класиране ще е ясно на 18 юли.

Межудременно утре МУ-Пловдив ще подпише споразумение за академично сътрудничество с БАН.

В качеството си на домакин на събитието, което ще бъде част от дневния ред на Академичния съвет на висшето училище, ректорът проф. д-р Мариана Мурджева ще посрещне председателя на БАН академик Юлиан Ревалски и зам.-председателя чл.-кор. проф. дбн Евдокия Пашева.

Преди подписване на споразумението гостите ще разгледат Медицинския симулационен тренировъчен център и Аудиторния комплекс. Програма включва съвместни срещи с екипите на Катедрата по медицинска биология, Катедрата по медицинска физика и биофизика  и Катедрата по медицинска микробиология и имунология „Проф. д-р Елисей Янев“, за да се запознаят представителите на БАН с научните направления, по които работят катедрите. Ще бъдат обсъдени възможностите за бъдещо научно сътрудничество и съвместни изследователски проекти.

Събитието е естествено продължение на досегашното сътрудничество между двете институции, основаващо се на идеята за иновативна наука с европейски измерения. Рамковото споразумение се осъществява в областта на научноизследователската и иновационната дейност, квалификацията на кадрите, съвместните публикации и патенти и др.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
смях

смях

13.07.2022 | 14:54

Още една доза неуки зъболекари.......масово производство без никакма мисъл!

Отговори
1 5
лекар

лекар

15.07.2022 | 05:59

ами ходи в чужбина да си намериш по-учени

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?