Най-малко 500 отпадат от битката за Медицинския

Всеки трети е скъсан по биология, 39% от всички 1279 кандидати са с двойка по химия

Най-малко 39% от кандидатите отпадат от битката за магистърските специалности в Медицинския университет в Пловдив тази година. Толкова са получили слаба оценка по химия. Всеки трети от подалите документи общо 1279 младежи пък е с двойка по биология.

Приемният изпит за "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация" е от два модула по двете дисциплини, като всеки се оценява отделно и бележката участва самостоятелно в балооблазуването.

Грубите сметки показват, че при толкова висок дял скъсани по химия от битката за място във вуза отпадат към 500 младежи със слаби резултати само по тази дисциплина. Така конкуренцията на старта от средно по 4-5 човека за място на този етап от кампанията се свежда приблизително до общо 780 кандидати за 307 места в магистърските програми.

Трудно е обаче да се посочи новото  съотношение между оставащите в битката и броя на местата, понеже двойките намаляват конкуренцията предимно за момчетата - тъй като и сега девойките са с по-високи резултати. 30 на сто от представителките на нежния пол са получили слаби оценки по биология, докато при мъжете процентът е 35. По химия скъсаните момчета са 44%, а момичетата с двойки са 37 на сто.

Традиционно бележките по биология и на двата пола са по-високи, отколкото по химия. Пълните шестици по биология тази година са 37, като общо 11% от кандидатите имат оценки между 5.50 и 6.00. Кръглите шестици по химия са само 6, а 7% от явилите се на изпита са с отличен.

По първоначалните разчети се очакваше 5 момичета да спорят за място в специалност „Медицина“. 641 от общо 1279 кандидати посочиха тази специалност като първо желание при 146 места. Висшето училище приема равен брой момичета и момчета. 322 бяха кандидатите за „Стоматология“, които се състезават за 73 места. Бройките за „Фармация“ са 88, а желаещите 312. Така съотношението при момчетата се очакваше да е приблизително  3:1.

След отпадането на скъсаните то ще падне. Медицинският университет приема с минимален бал 24, първото класиране ще е ясно на 13 юли.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?