49
Следвайте ни

Научен форум за COVID-19 събра в ПУ участници от 4 държави

viber icon

Участници от 4 държави – България, Русия, Турция и Испания, 12 български висши училища и научен комитет с представители на 11 държави посрещна Втората международна научна конференция Иновации и конкурентоспособност „Светът през призмата на пандемията COVID-19“, организирана от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” изцяло онлайн.

Откриването на форума започна с представяне на второто издание. „Целта на конференцията е да се осъществи дебат в сферата на обществените науки, фокусиран върху пандемията от COVID-19, като платформа за споделяне на изследвания от български и чуждестранни учени”, каза председателят на Организационния комитет на събитието доц. д-р Мина Ангелова, преподавател и научен секретар на катедра „Управление и количествени методи в икономиката“ към Факултета по икономически и социални науки (ФИСН) на ПУ „Паисий Хилендарски”.

Участниците и организаторите бяха приветствани от ректори, декани и ръководители на катедри от няколко висши училища. В поздравителния си адрес ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски” проф. д-р Румен Младенов даде висока оценка на стремежа на организаторите да се ангажират с тази актуална и многопластова тема и да търсят решения в икономически, социални, правни, политически и психологически аспекти.

„Темата на форума е важна, защото пандемията промени живота във всичките му форми”, каза в обръщението си ректорът на Тракийския университет доц. д-р Добри Яров и допълни, че адмирира погледа, който организаторите отправят към бъдещето, когато няма да има пандемия.

Проф. д-р Стефан Кабаиванов, декан на ФИСН на ПУ „Паисий Хилендарски”, подчерта, че темата на форума е изключително ползотворна, а ръководеният от него факултет вече има реализирани 2 проекта в тази посока.

 

Доц. д-р Ангел Димитров, ръководител на Катедра „Управление и количествени методи в икономиката” към ФИСН на Пловдивския университет поздрави организаторите за актуалността на темата и за стремежа да се направи анализ, който да помогне за снижаване на отрицателните ефекти от кризата.

 

„Науката е система за търсене на истината. Науката се е справяла с много злини, ще се справи и с COVID-19”, коментира доц. д-р Алексей Петров, ръководител на катедра „Политически науки и национална сигурност“ към ФИСН на ПУ „Паисий Хилендарски”.,

 

Поздравителни адреси бяха изпратили още ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и проф. д-р инж. Валентина Алексиева, декан на  Стопанския факултет на УХТ, както и още много представители на различни институции.

 

Научният форум „Иновации и конкурентоспособност – Светът през призмата на пандемията COVID-19“ се провежда в рамките на два дни – 25 и 26 ноември, онлайн посредством платформата Zoom. Пленарните доклади са в тематичните направления: „Икономически реалности в условията на пандемия”, „Психични измерения на пандемията”, „Социологически аспекти и социална среда в посткризисни периоди”, „Политика и национална сигурност по време на пандемия” и „Правни аспекти на кризата COVID-19”.

Утре, 26 ноември 2021 г., ще се проведе Кръгла маса на темаМерки за преодоляване последствията от кризата, предизвикана от пандемията COVID-19“, на която ще се дискутират актуални нерешени проблеми в сферата на бизнеса, политиката, управлението, обясни доц. д-р Мина Ангелова.

 

Научният форум e организиран от екип на проект № КП-06-ДК-2-7/2021 г. (http://lsr-covid19.com/) „Икономически измерения на пандемията COVID-19: въздействието на психологически, правни и социално-политически фактори и подходи за преодоляване на техните отрицателни ефекти“, финансиран от Фонд „Научни Изследвания“ към МОН. В организацията на форума участват още катедри „Управление и количествени методи в икономиката“ и „Политически науки и национална сигурност“ от Факултета по икономически и социални науки (ФИСН), Институт по психология на МВР, студентските клубове към ФИСН – „Клуб на мениджъра“, „Клуб Маркетинг“, „Клуб на политолога”, Студентски съвет към ПУ.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?