Наши ученици видяха как се строи път по португалски

Възпитаници на Професионалната гимназия по машиностроене обменят опит със свои връстници в Брага

Как се строи път по европейските стандарти и как изглеждат най-модерните машини за почистване на сняг. Това видяха на живо учениците от Професионалната гимназия по машиностроене в Пловдив в Португалия.

Триседмичната им практика включваше ремонти и диагностика на машини за пътнотранспортна техника като част от проекта “Успешна реализация през европейски професионализъм” по програма Еразъм плюс. Целта му е обмяна на опит между наши ученици и техни връстници от други европейски страни, обучаващи се в специалността „Машиностроене“.

От 25 ноември до 15 декември 2019 г. 10 ученици от Професионалната гимназия по машиностроене бяха на професионалната практика в Брага, Португалия. Така младежите успяха да посетят магистралата до град Брага и да видят как се строи път по модерните европейски стандарти. „Показаха ни нови метод в полагането на пътна настилка”, разказа Иван Костадинов, ученик от XI клас.

Друга част от обучението им преминава в сервизи за диагностика и ремонт на автомобили и пътностроителна техника в Брага, където работят от 10 до 16 часа всеки ден. Тук се запознават със свои връстници от Унгария, Словакия и Хърватска. „Видяхме как се работи с машини с цифрово програмно управление, а това е най-новото в модерното машиностроене”, обясни Оник Камуджиян от XII клас.

„Водиха ни на обяд, опитахме традиционната португалска кухня. В нея има много морски деликатеси, някои от които са съвсем непознати по нашите ширини”, разказа пък дванадесетокласникът Иван Дурев. „Хубавото на тази програма е, че събира на едно място деца от различни държави, говорещи различни езици и от различни етноси. Тя им дава възможност да станат приятели. Наистина е прекрасно да се работи по тези проекти, такава е и целта на ЕК - да бъдем еднакви в многообразието”, коментира преподавателката по английски език  Бойка Борисова.

По време на практиката учениците от ПГ по машиностроене са настанени в хотел в центъра на града, организирали им 3 екскурзии до Порто, Виана де Кащело - едно красиво градче на брега на океана. В Порто пък се возили на лодки по река Доуро.

Разгледали и прочутите мостове на града, най-известният сред които проектиран от френския инженер Александър Густав Айфел, известен със своята Айфелова кула и носещата конструкция на Статуята на свободата в Ню Йорк. „В Брага посетихме различни исторически паметници, градът е най-старият и един от най-важните религиозни центрове в Португалия.

Тук се намира и най-старата катедрала в страната. Посещението на местните църкви е голямо преживяване, но най-популярните са катедралата Igreja da Misericordia de Braga и Santuario de Bom Jesus do Monte. Изключителни са!”, удивяват се младежите. Допаднал им и младежкият дух, който усетили по улиците на града.

Заслуга за него имат местните колежани, които придават тази неподправена атмосфера на Брава. Учениците посещават още Гимараеш -града, който е Европейска столица на културата през 2012 г. В него е роден първият крал на Португалия - Afonso Henriques.

Втора група от ученици ще има производствена практика по същия проект “Успешна реализация през европейски професионализъм” по програма Еразъм плюс. Тя ще се проведе от 16 март до 4 април, този път в Рим, Италия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?