Наши ученици в ТOП 5: С робота Куисби учат на безопасност в интернет

Гимназисти от СУ „Любен Каравелов“ създадоха от лего за образованието робота КУИСБИ. Името му е съкращение от кибер, уверени, информирани, сигурни, безопсност в интернет. Симпатичното същество, което може да се движи и да издава звуци, става „рекламно лице“ на кампанията на учениците за медийна грамотност и безопасно ползване на интернет. С нея те заеха пето място в националната надпревара „Хакатон“ и са единственият пловдивски тим сред отличените измежду 16 отбора от цялата страна. Ще получат от организаторите и 750 лева като помощ да осъществят поредицата от замислени акции.

Националното състезание в рамките на 5 дни първо срещна тийнейджъри на възраст от 15 до 19 г. с успели личности, които да бъдат техни вдъхновители. После всеки тим трябваше да се обедини около идея за кампания, която да проведе в училище, но като увлече и по-широк кръг хора. Сред възможните теми са фалшивите новини, пропагандата, безопасното сърфиране в интернет, общуването в социалните мрежи.  Великолепната седморка от пловдивското училище, в която има ученици от 9. до 11. клас, избрала да се заеме с безопасността в нета и изграждането на критично мислене срещу фалшиви новини.

Първият етап от стратегията на тийнейджърите е създаването на Куисби. Той ще присъства във всички материали от кампанията. Следващата стъпка е конкурс в 3 категории. Всеки може да си избере в коя надпревара да участва – създаване на комикс за безопасно сърфиране в нета, друг робот, който да е свързан с ползването на мрежата, или пък компютърна игра. Всички идеи ще вкарват в действие това, с което разполага училището – таблети, интерактивен дисплей, звукозаписно студио, 3D принтер. Участниците трябва да ползват информация от различни източници, подходящо съдържание ще се разпространява и в канала на училището в Ютуб, сайта и фейсбук страницата му.

Началото е още през февруари, а целта – да се увлече колкото може по-голяма общност – ученици, родители, хора на изкуството, обясни учителката по информационни технологии и наставник на тима Божидара Илиева.

Учениците ще създадат и рубрика с гости, които да говорят по избраните теми – по подобие на съществуващата вече „Аз, професионалистът“. Тя представлява онлайн разговори на изявени в своето поприще хора, които споделят своя път с учениците. Срещите се записват и после се споделят с останалите, които не са ги преживели в реално време. В кампанията е включена и акцията „Пазители на фолклора“, в която ученици записват свои изпълнения в музикалното студио на школото е всяка сряда ги споделят в Ютуб канала на училището.

Ще има и състезание в 3 кръга с образователна игра, която ще създадат кибер-скаутите на СУ „Любен Каравелов“.

Поредицата от събития ще продължи чак до месец май. Тогава журито на „Хакатон“ ще провери отново как са реализирани кампаниите, които до момента са оценени само като идейни проекти. Тогава ще бъде излъчен и първенецът.

Междувременно екипът на пловдивското училище добавил и още една хрумка към своята концепция – конкурс за ученици, които искат да се занимават с програмиране. Те ще трябва да кандидатстват и да се явят на интервю. Който успее да се представи добре, ще получи възможност да мине през три нива с комплектите на лего за създаване на роботи.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?