Следвайте ни

Наши момчета на световни ученически игри в Бразилия

Искаме да станат шампиони, но по-важно е да са добри хора, казва мениджърът на "Виктория волей"

viber icon

Всеки следобед, когато връстниците му тръгват из града или потъват в социалните мрежи, Радостин Георгиев влиза в спортната зала на СУ „Цар Симеон Велики” за поредната тренировка по волейбол. Така е, откакто като 6-годишно хлапе треньор видял бъдеще в него в тогавашното му училище СУ „Симон Боливар” и го привлякъл с неколцина негови връстници да тренират сериозно.

Оттогава единайсетокласникът  е сменил школото, за да играе в клуба „Виктория волей”, който ползва физкултурния салон на СУ „Цар Симеон Велики”. Отказал се е от излизания и веселби с приятели. Но пък в залата срещнал нови. А в момента залогът е особено висок - заедно с тях Радостин се готви за световно ученическо първенство по волейбол в Бразилия напролет. 

Тимът на „Виктория волей” за втори път печели квота за игрите, след като победи в републиканското първенство на България за ученици от 8. до 10. клас с участието на общо 10 отбора от 9 региона. Много пъти сме побеждавали, но невинаги се печели квота за Световно, прави уговорка мениджърът на тима Драган Иванов.

Първият път, когато това се случило, тогавашният момчешки тим с възпитаници на СУ „Пейо Яворов” така и не стигнал до световните финали. Едни 44 000 лева ги спрели по пътя за Китай, а тогава в отбора играели 7 национали. Събрали се едва 22 бона от сумата, която била нужна, за да тръгнат момчетата.Сега около 25 000 лева трябват, за да се качат на самолета за Бразилия. Този път Министерството на спорта поема пътните на всички отбори. Но Бразилия е далечна дестинация, а от Пловдив трябва да поемат 12 състезатели, двама ръководители и водач. Нужни са пари за почти двуседмичен престой, екипировка, а и сувенири за Вечерта на нациите. И още нещо - капарото да се внесе до началото на ноември.Имаме обещание за помощ, но засега толкова, казва мениджърът на тима.

Тия дни класна ръководителка в СУ „Цар Симеон Велики” го спряла в коридора: „Събрали сме 20 лева в нашата паралелка”. Училището не е голямо, всички се познават добре и преживяват успехите на нашия отбор, щастлив е Драган Иванов. И макар да се радва на съпричастността, се зарича, че пари по този начин няма да се събират, но ще ги намери и този път момчетата ще играят на финала.А там няма да е лесно ​- отиват общо 64 отбора - по 32 женски и мъжки. Между 10 и 15 от тях са национални селекции, защото в държавите им националните отбори са на централизирана подготовка. У нас бият сервисите под ронещата се мазилка на училищния физкултурен салон. Въпреки че условията са такива, нямаме проблеми със селекцията, казват от „Виктория волей”.

Познавачи обикалят училищата и подбират бъдещите състезатели още докато са в първи-втори клас. Имаме мониторинг над качествените деца, уверява Драган Иванов. И допълва, че отборът е това, което е треньорът. Той самият е бил наставник на момчетата, които ще пътуват за Бразилия. В момента активно ги подготвя Атанас Митрев.„Волейболът дава емоции, които не можеш да си купиш. Дава приятелства за цял живот. Но и взима страшно много - и от състезателите, и от треньорите”, признава  Иванов. Опитва се да превърне момчетата в шампиони, но по-важно му е да станат съвестни хора с добра ценностна система. Ако на фона на това израснат до добри спортисти, ще бъде чудесно, вметва мениджърът на тима. За деветокласника Стилиян Георгиев наставниците, освен треньори, са и съветници. 

Разбрал го още с първите си стъпки във волейбола, когато се запалил от брат си и започнал да спортува. Случва се да си поговорят по мъжки с водача на тима и за проблем в училище, и за момиче, а сега - най-много как отборът да се представи добре на Световното.Пътят на единайсетокласника Стоян Топалов към Бразилия пък тръгнал още от НУ „Христо Ботев”. Бил второкласник там, когато го харесали за младо попълнение във „Виктория волей”.

Днес твърди, че не му тежи режимът -  училище сутрин плюс двуразови тренировки всеки ден. Въпрос на приоритети и организация, казва момчето.

Вече ги чака оферта за работа в спорта

„Искаме нашите състезатели да станат добри спортисти. Ако не - да са добри студенти, по възможност със спортни стипендии”, обяснява мениджърът на „Виктория волей”.

Опитът показва, че действително 95 на сто от момчетата в клуба постъпват във висши училища. За всеки от тях, който е достигнал в школата до старша възраст, тя предлага алтернатива в спортната сфера. Всеки може да избира, но ние му даваме възможност срещу времето и усилията, които с години е вложил във волейбола, добавя Драган Иванов.   

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?