965

Наш учител го измисли: Затваря мрачните мисли на децата в кутия

В други две учениците на Георги Петров пускат листчета за благодарност и добри дела, четат ги всяка седмица в Часа на класа

Кутията на Пандора от гръцките митове и легенди вече си има своя съвременна посестрима - в пловдивско училище.  Начален учител предизвика своите ученици да затворят мрачните си мисли в нея. Така имат възможност да се освободят от тях като ги напишат на лист, но без огласяването им да разкрива тайни и да ги прави уязвими.

За разлика от любопитната Пандора, която повдигнала капака и болестите и злините плъзнали по цял свят, щом децата пуснат листчетата в кутията, никой повече не я отваря и не ги чете. Други две обаче – за благодарности и за добри дела, третокласниците отварят всяка седмица и споделят помежду си съдържанието.

„До този момент в работата си като че ли съм наблягал повече на обучението. Осъзнах обаче колко необходимо е създаването на положителна атмосфера в класната стая, изграждането на емоционална и социална интелигентност, децата да бъдат стимулирани вместо обезсърчавани“, казва Георги Петров от СУ „Христо Г. Данов“. Много помогнало и току-що приключилото едномесечно обучение Е.М.И.Н.Е, което също е с фокус върху емоционалната и социалната интелигентност на учениците.

Учителят споделя, че конкретна ситуация е била причина да въведе кутията за мрачни мисли, но деликатно премълчава детайлите.

Случката съвпаднала по време и с откритие от малък експеримент, който  провел в класа си. Тъй като дълги години е бил водещ на музикално предаване по радиото, учебните занимания при него започват с музика. Веднъж случайно в началото на часа по математика пуснал песен, в която се повтарят думите "благодаря", "извинявай"  и "моля". Георги Петров си поставил за цел в продължение на седмица да се вслушва в разговорите на децата в междучасията и да обърне внимание колко пъти те ще кажат тези думи един на друг. Резултатите го смутили – веднъж „моля“, два пъти „извинявай“ и 4 пъти „благодаря“.

„Малко е. Значи наистина не работим в тази посока – не само в училище, а в обществото изобщо и в отношенията помежду си“, казва Георги Петров.

Взел кутии от обувки и въвел практиката в едната да се пускат мрачните мисли, в другите – благодарностите и добрите дела. Децата сами си ги украсили, както им харесва. По лошата хвърчат духове, но една котка им вижда сметката. По другите има слънца и дървета, рисунка на момче, което казва „благодаря“ на момиче.

Децата си благодарят и споделят ежедневни добрини, разказва Георги Петров за това, което излиза от кутиите всяка седмица в Часа на класа. Учениците обаче постепенно свикнали да обръщат внимание тъкмо на малките добри неща, които им се случват.

 

Как Георги Петров организира математически екскурзии до Хаваите, защо се отказа да е водещ на радиопредаване, за да бъде учител, и как опитът на музикален редактор му помага в това – очаквайте в приложение „Образование“ във в. „Марица“ след новогодишните празници.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?