Следвайте ни

Напусна ни първият директор на Класическата гимназия Гергина Тончева

viber icon

Напусна ни една от най-ярките личности в българската култура, отдала живота и работата си за развитието и въздигането на българското образование и духовност – Гергина Тончева. Тя е първият и дългогодишен директор на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“, известна още като Класическата гимназия. 

Ролята на Гергина Тончева за развитието на гимназията и образованието в страната ни е неоценима, особено за поколенията нейни възпитаници, докоснати от невероятното ѝ умение да ръководи, вдъхновява и буди ума и сърцата им. Когато на 10 октомври 1977 г. в София се създава новата Класическа гимназия, тя е поканена да бъде неин директор и остава на поста си до 8 ноември 2010 година. През това време е преподавател по предмета „Любословие“.

Родена е на 25 декември 1932 година в село Садовец, Плевенско. Завършва гимназия в Сандански. Завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност „Българска филология“. На 17 май 2003 година е наградена с орден „Стара планина“, първа степен, за изключителния ѝ принос към българската култура и образование. По случай 30 години НГДЕК е наградена с отличие на СУ „Св. Климент Охридски“ на 10 октомври 2007 година.

През 2010-а Гергина Тончева е наградена с най-високото отличие на Министерството на културата - „Златен век”, за големия си принос в развитието на българската култура. Само преди дни, на 9 юли, директорът на НГДЕК в продължение на над три десетилетия, заедно с акад. Антон Дончев, стана и първият лауреат на годишната награда на Народния театър - за духовен принос на името на Иван Вазов.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?