Следвайте ни

Напук на коронавируса: 40% ръст на пловдивски студенти на Острова

Бързат да хванат ниските такси в последната година преди увеличаването им след Брекзит

viber icon

На фона на общия отлив от следване зад граница заради коронавируса Пловдив отчита над 40% ръст на кандидатите да се обучават във Великобритания. Те са се възползвали от по-ниските такси с гарантирано финансиране след Брекзит. От догодина сумите ще скочат драстично, но приетите сега ще са при заварено положение. 

Ученици от Пловдив и региона тази година ще се обучават в британски университети - по психология, архитектура, компютърен дизайн, визуални ефекти за кино и телевизия, спортен мениджмънт, зоология. Приети са и студенти по медицина в Германия и по туризъм в Швейцария. Пребиваването им е съобразено с възприетия модел в условия на пандемия - предимно хибриден.

За тези, на които предстои да направят избор къде да следват, в Пловдив пристигат представители на водещи образователни институции. На 5 октомври те ще участват  в  изложение "Световно образование", което се провежда за първи път както присъствено, така и на специализирана онлайн платформа ​- на 4 октомври.

Това е единственото образователно изложение, което заради Ковид-19, освен виртуални чат сесии в реално време, ще проведе и лични срещи и присъствени семинари. Специализирани  информационни центрове за кандидатстване във Великобритания, Нидерландия, Франция и Белгия, Дания и Швеция, Германия и Австрия, САЩ и Канада ще предоставят индивидуални консултации.

Ръст на кандидатите за елитно средно образование, въпреки Ковид-19 - с 27% за 2020 г. за цялата страна, отчита „Интеграл“. Наши деца от тази година ще се обучават в Англия, Швейцария, Италия, Германия, Австрия и Франция. Подготовката за престижните колежи е дълъг процес и не се е повлиял от коронавируса. Основни алтернативи на обучението в Англия са програми на английски в училища в Португалия и Испания.

Традиционно Пловдив и регионът са сред водещите по интерес към добрите западни училища поради добрата езикова подготовка на децата. С това градът привлича представители на британски и швейцарски колежи, които идват на „Световно образование”. Сред участниците е швейцарският COLLÈGE LYCÉE SAINT CHARLES, който от 2020 г. въвежда IB дипломната програма след 10. клас за последните две години и предоставя преференциални стипендии в зависимост от успеха и входните тестове. Сред предложенията са и британските Oxford International College, D’Overbroecks Oxford, Oxford International College, чиито възпитаници се готвят за прием в топ университетите от Оксбридж групата. 

На изложението ще се дава информация и за езикови ваканции за 2021-ва по цени от предната година. Пловдив и регионът изпращат десетки деца в базите на най-добрите училища в Европа. Тази година заради затворените граници  записаните не успяха да тръгнат. Сред предпочитаните от региона са колежите във Великобритания, които тази година не отвориха базите си, но пък значителна част от кандидатите са провели онлайн обучения. От региона на място са били само деца на немска езикова ваканция, които са се прибрали в добро здраве.

Най-активни по отношение на следващата лятна ваканция са центровете в Германия, Швейцария, Ирландия и част от тези във Великобритания. 

Посетителите ще научат за новите форми на консултантски услуги като Кариерен навигатор, британски тест за избор на специалност MyUniChoices и др., които на изложенията са на преференциални цени.

До 10 минути за среща онлайн

Онлайн изложението ще се проведе на 4 октомври с участници от цялата страна на специализираната платформа, за достъп до която е нужна регистрация през интернет сайта на Световно образование.

Онлайн форумът предлага над 25 щанда с жива връзка с представители от Нидерландия, Великобритания, Германия, Австрия, Италия, Дания, Гърция и България. Платформата позволява едновременна комуникация с няколко институции във видео разговор или чат на живо. Всеки участник ще получи достъп до информативни дигитални материали, които заместват напълно хартиените каталози и брошури.

Заложен е лимит на всеки разговор до 10 минути - засича се с таймер, видим на екрана и за двете страни. Изложителят може да удължи времето с още 10 минути. Целта е да се избегне и т.нар. виртуална опашка пред щанда.

От тази година изложението въвежда и онлайн форма на популярните курсове Кариерен навигатор + подготвителния за IELTS - поради големия интерес към продуктите и пандемичните условия, в които се налага да бъдат използвани.

В топ 10  на националностите в Нидерландия

Ръстът на кандидати да се обучават в Нидерландия през последните години вкара България в топ 10 на националностите, представени в Страната на лалетата, след държави като Германия, Италия, Китай и Белгия.

Очакванията са тази година Нидерландия да е сред предпочитаните дестинации и за пловдивските ученици като държава, която предлага много специалности на английски на достъпни цени. 

Въпреки практическата насоченост на холандските вузове българи се обучават основно в академичните университети като Tilburg University, Eindhoven University, University of Groningen, Fontys University of Applied Science; Erasmus University Rotterdam, част от които ще участват в присъствената форма на изложението под тепетата. Предпочитани специалности са „Икономика”, „Международен бизнес”, „Компютърни науки” и инженерство.

Сред другите дестинации, за които се очаква ръст, е Дания - с университетите, които предлагат програми на английски за българи. Страната привлича с безплатното обучение и възможностите за връзка между образование и реалния бизнес. Трябва да се има предвид обаче високият стандарт на живот, който покачва разходите за издръжка. 

Ирландия - новата хитова дестинация

Специална презентация и секция за кандидатстване в Ирландия е предвидена в  на изложението „Световно образование”, което за първи път представя два ирландски университета - държавния Dundalk Institute of Technology и частния Griffith College Dublin. Таксите в държавните университети са 3000 евро на година и се предлага безвъзмездно финансиране, което се отпуска на база доходите на родителите. Това превръща държавата в новата „гореща“ дестинация за кандидатстване с програми на английски език на изгодни цени след Брекзит. При одобрение финансирането покрива таксата за обучение. На изложението кандидатите ще получат ясна информация за условията за кандидатстване, които се базират на точкова система и се формира от оценките по определени предмети. Всеки университет има пределен брой точки за прием в конкретна специалност. Кандидатстването става през централизирана система Central Applications Office (CAO), подобна на UCAS във Великобритания. Срокът е до 1 февруари 2021-ва, а резултатите са ясни през август.    

Сред специалностите с европейско качество, които могат да се изучават, са бизнес, ИТ, биотехнологии, инженерни програми.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Чичо

Чичо

01.10.2020 | 22:45

Добре ,няма лошо само незнам толкова сме бедни , а толкоз много студенти все в капиталистическите държави . Защо не погледнат към Евроазия ( нали от там сме дошли ) и там има университети , а и сме братя , белким минем по тънко. ХаХа .

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?