2374
Следвайте ни

Напрежението между МЗ и МОН не стихва, министър Денков избухна срещу Кацаров

viber icon

Напрежението между МЗ и МОН не е стихнало, пролича от изказването на образователния министър Николай Денков, който е спряган и за титуляр на поста в редовното правителство.

По думите му е безотговорно от МЗ да правят изказвания, които рефлектират върху родителите и учениците по неправилен начин, тъй като не отговарят на реалността. Само преди ден здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че има осигурени тестове, а нататък МОН трябвало да си поеме поръчките и доставките.

"Целият абсурд е, че нашето министерство беше позиционирано като такова, което спира учениците да влязат в клас. Който пази здравето на хората, трябва да си обяснява мерките, с които го пази. Ние трябва да пазим здравето на учениците в рамките на това, което е задало МЗ, и да се грижим учениците да бъдат в клас", заяви министър Денков по БНР.

"Има тестове за всички училища за новата седмица. Ако има организация в учебните заведения, те могат да започнат още от утре да учат редовно. Около 60% от всички ученици са заявили, че искат да бъдат тествани. Процесът ще отнеме една-две седмици и огромното болшинство от учениците ще се върне в клас преди Коледа", коментира още служебният министър на образованието.

Той посочи, че ключова се е оказала промяната в заповедта на здравното министерството, с която се е разрешило едно вместо две тествания седмично.

"В склада има над 80 660 теста. Имаме уверение, че се очакват още няколкостотин хиляди теста през следващата седмица. Нисък е процентът положителни проби при децата от 1 до 4 клас, но те стоят по-затворени вкъщи. Но знаем, че след стартирането на учебната година за един месец имахме рязко нарастване на случаите във възрастовата група от 6 до 19 години. След затварянето на училищата имахме съществено спадане. Бих обсъдил със здравните власти да се гледа каква е заболеваемостта и колко са тестовете, на тази база да търсят решенията", изказа опасенията си просветният министър.

"Най-важното е решенията да се вземат съвместно, защото не са само здравни, имат социални последици, влияят върху родителите, оттам и върху икономическата ситуация. Това е институционален проблем и това трябва да бъде променено", допълни Денков.

Според него пропуските в учебния материал може да бъде наваксани, но няма как да се компенсират пропуснатите процеси по социализация на подрастващите.

"Тези деца са се откъснали от училищната среда, трябва им време да се адаптират, затова не е добре да се започне с изпитването още в първата седмица", апелира към учителите министърът - да не бързат с контролните.

Над 46% от учителите са ваксинирани, обобщи още Николай Денков. От гимназиалния етап със зелен сертификат са 12,5% от децата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ГЮРО

ГЮРО

05.12.2021 | 12:53

Оставете децата ни на мира, престъпници! Какво ще ми тествате всички здрави, а не само проявяващите някакви симптоми на болест? Това е като да арестуват всички граждани заради това, че не могат да хванат престъпниците. Те така и направиха в началото.

Отговори
2 4
академици

академици

05.12.2021 | 11:59

И двамата министри са напълно неадекватни на ситуацията с пандемията! Няма учебник по епидемиология в който да пише, че при малко под 500 на 100 хил. заболеваемост е безопасно за учителите и учениците в клас! Всеки от двамата се чуди как да се хареса на общественото мнение! Пандемия не се управлява така! Вижте какви решения се взимат в Европа! Въпреки обещанията на политиците и протестите! Има медицински протоколи и стандарти които трябва да се прилагат и спазват!

Отговори
8 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?