Следвайте ни

Напрежение в Автото след сливането с ПГСТ „Пеньо Пенев“

Валят жалби до МОН и РУО

viber icon

Високо напрежение наелектризира Автото, след като бившата ПГСТ „Пеньо Пенев“ се вля в него. Недоволен е екипът на присъединеното училище. Педагози твърдят, че той е тотално свит, че се прилага двоен аршин при допълнителни плащания, а новата структура няма кадри и база за професиите от направление „Строителство“, поради което се налага учениците да ходят до старата сграда.

Както „Марица“ писа, със заповед на министъра на образованието и с цел оптимизиране на мрежата  ПГСТ „Пеньо Пенев“ бе обединена с ПГТ „Гоце Делчев“, като гимназията вече носи името ПГ по транспорт и строителни технологии „Гоце Делчев“. В няколко жалби до Регионалното управление на образованието и МОН учители от бившата гимназия по строителство уверяват, че преобразуването е станало чрез неправомерни действия и на практика не е преструктурирано, а е  унищожено школо, осигурявало дефицитни на пазара на труда кадри.

Въпреки опасенията си от реваншизъм 9 души от екипа застават зад твърденията в сигналите

Те са възмутени от решението да се слеят училища от коренно различни професионални направления - „Строителство“ (ПГ по строителни технологии „Пеньо Пенев“) и „Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства“ (ПГ по транспорт „Гоце Делчев“) - при положение че между двете се намира ПГ по строителство, архитектура и геодезия „Арх. Камен Петков“, която е по-логично да приеме строителното школо.

Недоволните изтъкват, че съгласно заповедта за преобразуване са необходими отделни сгради с  различно оборудване и обзавеждане. Но понеже такива няма, учениците от специалности „Сухо строителство“, „Външни облицовки и настилки“, „Изолации в строителството“, „Вътрешни облицовки и настилки“ и „Електрически инсталации в сгради“ продължават да използват работилниците и кабинетите на ПГСТ „Пеньо Пенев“ на ул. „Богомил“ 73. „Как точно се извършва учебно-възпитателният и образователният процес,

притичвайки за учебни часове между две отделни сгради, което отнема време на придвижване минимум 15 минути при бърз ход?

Към момента работодателят не е успял да осигури правоспособни учители по теория и практика за професионалното направление „Строителство“, при положение че в специалностите и паралелките се осъществява обучение по професии, приоритетни за пазара на труда“, пише в сигнала.

В него се добавя, че голям процент от възпитаниците на ПГСТ „Пеньо Пенев“ са от уязвими групи и започват да напускат новата структура поради липса на равни възможности и недоволство на родителите.

Друг акцент  в жалбите е начинът на преструктуриране на екипа - голяма част от персонала на  ПГСТ „Пеньо Пенев“ бил освободен поради съкращаване на щатове, други учители напуснали заради условията при новия работодател. В сигнала се посочва, че били заличени щатовете на заместници по учебната и по производствената дейност, а е открит нов - на зам.-директор по административно-стопанска дейност.

А на него е назначена бившата директорка на Автото, въпреки че е компрометирана

Както „Марица“ писа, Ваня Парашкевова бе разобличена в подправяне на анкети от МОН за обратна връзка по отношение на ефекта от дистанционното обучение.  Вместо от ученици и родители въпросниците за тях са били попълвани по нейно нареждане от преподаватели. След скандала Парашкевова подаде молба за напускане. Въпреки това към днешна дата тя на практика отново е в ръководството и това е повод протестиращите да изразяват и „недоумение от поведението на РУО Пловдив“. В сигнала се изразява съмнение, че кадруването в новия екип става на база „субективни предпочитания, включително за отстраняване на неудобни служители, та дори и с цената на процедурни нарушения, за които впоследствие може да плаща бюджета на училището“. От 20-те човека от бившата ПГСТ „Пеньо Пенев“ днес на работа са  7 - шестима педагози и един хигиенист, който, по думите на недоволните, обслужва в условията на пандемия и двете сгради, в които има занятия. Те разказват как е постъпено и с охраната - мъжете били използвани като носачи при пренасянето, след което ги освободили.

Поставя се и въпросът за неплатени допълнителни трудови възнаграждения на приходящия екип, в което авторите виждат дискриминационни политики. Той не бил инструктиран за здравословните и безопасни условия на труд - и то при начало на учебната година в ситуация на растяща заболеваемост от коронавирус.

 

Началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова:

Има трусове при промяна, но ще проверим сигналите

По въпроса за допълнителните плащания има издадена заповед на директора от 5 октомври, както и мотивирано искане за средствата, които се полагат за участие на педагозите като квестори на матурите, обясни началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.

Проверката по сигнала за финансови нарушения вече е приключила. Продължава обаче по друг сигнал, който касае и финансови, и административни, и организационни въпроси след преструктурирането. Докато станат ясни констатациите, Киркова не се нае да коментира в детайли упреците.

По отношение на решението за сливане с Автото, а не с ПГСАГ „Арх. Камен Петков“ тя увери, че предварително е направена задълбочена оценка заедно с Общината, включително с отчитане на свободната база и преминаването на едносменен режим. Новата локация е близо до кв. „Изгрев“, където живеят много от учениците. С изнасянето на ПГСТ „Пеньо Пенев“ се освобождава цялата сграда за гимназията по туризъм и тя може да мине на една смяна. Едносменен режим обаче не би бил възможен при сливане с ПГСАГ „Арх. Камен Петков“.

Запитана дали има отлив на ученици от новата структура, Киркова отвърна, че този въпрос трябва да се изясни - ако е имало фиктивно записани, може да е въпрос на обхват, а не на разочарование.

Колкото до рязкото свиване на приходящия екип е категорична, че са оставени толкова педагози за колкото има часове. 

Киркова увери, че до момента никой не е искал среща с нея във връзка с напрежение в училището. "Бяхме там двете ръководства, двете счетоводства, двете домкинства. Напаравихме и невъзможното, за да е по-плавен и безболезнен преходът - каза тя. - Разбирам, че е трудно при генерална промяна, необходимо е напасване на екипа. Но всяко твърдение в жалбите ще бъде проверено и за евентуални неправомерни действия“.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

СОЛТАШАК

СОЛТАШАК

06.11.2020 | 21:00

Седя и чета тез коментари,къв е тоя солташак на РУО-то, дет е станал в 3.54 през нощта да коментира......Солташачето не спало явно,,че чак и заплашва някакви лелички поименно,сигурно е бил комсомолски секретар в партията на нефелните мърсоли. Голям смях сте.

Отговори
3 2
Да Отговор

Да Отговор

06.11.2020 | 03:54

Попова, Каяджиева и компания.... Хайде не се правете на това, което не сте, че всеки може да извади нещо от вътрешния си джоб... Не само фокусник.

Отговори
1 3
Отговор до Тихо-тихо

Отговор до Тихо-тихо

05.11.2020 | 19:48

Хайде, сега заедно да смятаме.... от къде знаеш, че имало 50 ученици. Това някакъв вид градски фолклор ли е? Тихо-тихо..хайде сега да смятаме-Ванчето Парашкевова напуснала сама, но понеже приятелка на някой от РУО, станала внезапно заместник-директор на трети ново измислен щат, учителката по английски език внезапно я повишили в длъжността Директор. Тихо-тихо...Да не изброяваме и другите лайна в училището, че са затънали до ушите в тях. Та с две думи..Тихо-Тихо... ходи някъде да пееш в друг хор....

Отговори
3 0
Тихо-тихо...

Тихо-тихо...

05.11.2020 | 19:00

Хайде сега заедно да смятаме - 50 ученици от "Пеньо Пенев" с 20 човека персонал??? Направо бутикова история. Съотношение 2:1 Как да излезе сметката! Светлето Попова с двама заместници! Разкош, който не могат да си позволят училища с в пъти повече ученици, успехи, постижения... Учениците на "П. Пенев" почти не посещаващи училище, но заплатите на даскалите - изплатени. Администрацията раздута. Кой ще търпи подобно нещо? Кой ще плаща за подобни безобразия и безхаберието на директорката Попова и кохортата ѝ!

Отговори
1 5
ДЪРТ КАДЪР

ДЪРТ КАДЪР

05.11.2020 | 17:26

Пък госпожата Киркова твърди, че ПГТ "Асен Златаров" щели да минат на едносменен режим при освобождаване на сградата. Същото не е факт през тази учебна година и няма как да стане факт в близко бъдеще, понеже учениците на ПГТ "Асен Златаров" са в много повече. Елементарна математика е, явно на госпожата не и се оттдава. Да не говорим, че и преди двете училища бяха в една сграда и функционираха. А твърденията, че са се консултирали с Общината създават впечатление че са невярни, понеже и двете училища са държавни, а решението се взема по предложение на РУО Пловдив от МОН. Как точно е уведомена и/или консултирана Община Пловдив, като и двете училища не са в нейната управленска компетентност. Май, май госпожата Киркова нещо "смотва", за да оправдаят недомислието и абсурдизма от закриването на училище

Отговори
3 0
Далай Лама

Далай Лама

05.11.2020 | 12:57

Приветствам сливанията, да последват още -Хуманитарната с основното, с което са в една сграда.Само от директорските заплати ще се пестят до 100 000 годишно.Една сграда -две училища??!! Кому са нужни?

Отговори
0 1
Ичо

Ичо

05.11.2020 | 14:13

За основното май ще строят друга сграда и ще се изнасят.

Отговори
0 1
Стар даскал

Стар даскал

05.11.2020 | 09:19

Абсолютно правилно решение е това за сливането. Пеньото от години е пълна пародия - точене на пари от държавата със 100 ученика цялото училище - немалка част от които фиктивни. Следващата стъпка трябва да е вливането на техникума Антон Иванов в Механото. Там е същата история - точене на пари с фиктивни ученици от Шекера.

Отговори
2 2
Чичо Ичо

Чичо Ичо

05.11.2020 | 12:59

Тая Парашкевова за нищо не става, оля се пък после пак е зам(директорка).Особено ценен кадър.

Отговори
2 1
Дърт кадър

Дърт кадър

05.11.2020 | 16:54

Ти ги преброи някак си онлайн ли, че знаеш бройката на учениците?Може би и ясновидски способности и гледаш през сградите? Пък и знаеш какво означава пародия, може би си театрален играч?

Отговори
1 0
хаха

хаха

05.11.2020 | 09:19

Пътят между двете училища за ученците бил 15 минути. Абе вие луди ли сте - двете училища са на 500 метра едно от друго.

Отговори
0 2
Еха

Еха

05.11.2020 | 08:47

Ами в "елитното" училище Автото са завършили 2 -ма от Кметовете на Пловдив- Тотю и Славчо . Не с "Пеньо Пенев," а със Спортното трябва да се слее Автото - традиция и за Зико да има.

Отговори
3 1
Даскал Ботьо

Даскал Ботьо

05.11.2020 | 08:16

Какво очаквате при такъв шеф на руо освен неадекватност????тази некадърница каза по телевизията , че приемането в елитните училища не било въпрос само на оценки, а и на други неща???Мон пак спи....

Отговори
5 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?